2019. január 23.,
szerda, Zelma, Rajmund napja

Fehér fajvédők kontra fekete büszkeség – nagy erőkkel vonul ki a rendőrség

Hír TV

2018. augusztus 12., vasárnap 17:27, frissítve: vasárnap 17:40

Washingtonban rendezik meg a fehér fajvédők menetét, ami tavaly Charlottesville-ben tragédiába torkollott, mikor az egyik nacionalista tüntető autóval az ellentüntetők közé hajtott. A két tábor között erőszakos összecsapások is voltak, számos sérülttel. A washingtoni rendőrség most 2 ezer fős tömegre számít, és nagy erőkkel vonul ki, hogy megakadályozza az erőszak-cselekmények megismétlődését.

Jelképesen „jó éjszakát” kívántak a fehér fajvédőknek antifasiszta tüntetők a Charlottesville-i tragédia első évfordulóján. A Virginia állambeli városban 2017. augusztus 11-én fehér nacionalisták gyűltek össze, hogy tiltakozzanak egy rasszistának tartott szobor eltávolítása ellen, de amikor ellentüntetők is megjelentek a helyszínen, összecsapások törtek ki a két tábor között.

Az erőszakos jelenetek másnap megismétlődtek, de volt, aki nem elégedett meg a verekedéssel: egy fehér fajvédő autójával az ellentüntetők közé hajtott, egyiküket halálra gázolva, további 19 embert megsebesítve.

A tragédiára reagálva Donald Trump elnök mindkét csoportot felelőssé tette a történtek miatt, és bár szavai országos botrányt okoztak, többször is határozottan megvédte az álláspontját.

„Nagyon figyelmesen megnéztem a tévéfelvételeket, sokkal alaposabban, mint mások. Volt egy csoport, ami nagyon rosszul viselkedett, és a másik oldalon is volt egy nagyon erőszakos csoport. És ezt senki sem akarja kimondani. De én megteszem” – mondta az amerikai elnök.

A tragédiába torkollott tavalyi fajvédő menet szervezője idén nem kapott engedélyt Charlottesville-ben, de Washingtonban megrendezheti a nacionalista tüntetést, ráadásul a Fehér Ház mellett.

Ellentüntetők itt is lesznek: a Black Lives Matter, vagyis a Fekete Életek is Számítanak aktivistái már nagyon készülnek a közelgő erőpróbára.

„Az a célunk, hogy felülmúljuk az ő felvonulásukat, hogy egy évvel Charlottesville után ne erőszakot meg fehér nacionalizmust lássanak az emberek, hanem a fekete büszkeség erejét” – jelentette ki Makia Green, a szerveződés aktivistája.

A rendőrség összesen 2 ezer résztvevőre számít a szélsőjobbos tüntetésen és az ellen-demonstrációkon, és nagy erőkkel vonul ki, hogy megakadályozza az erőszak-cselekmények megismétlődését.