2020. szeptember 21.,
hétfő, Máté, Mirella napja

Februárban hozzák nyilvánosságra az EPP jelentését

Hír TV

2020. január 23., csütörtök 11:54

Nem fogják kizárni a Fideszt az Európai Néppártból - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A német lap szerint a bölcsek megosztottak a magyar kormánypárttal kapcsolatban, a törésvonal pedig a pártcsaládon belül is jelen van.

Donald Tusk hétfőn tette ki Twitter oldalára, hogy elkészült a három néppárti bölcs jelentése a Fideszről. Az Európai Néppárt elnöke bejelentette, hogy hamarosan a többi pártelnök mellett találkozik Orbán Viktorral is, hogy megvitassák a vizsgálat eredményét. A frakció február 3-án és 4-én tart gyűlést Brüsszelben. Várhatóan itt hozzák majd nyilvánosságra a jelentés értékelését. Az viszont nem derült ki, hogy ugyanezen a választmányon egyben döntenek-e a magyar kormánypárt sorsáról.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung információi szerint tartósan felfüggesztett tagságot kínál a Fidesznek az Európai Néppárt. A lap szerint a bölcsek is megosztottak a témában. Az osztrák Wolfgang Schüssel a néppártban tartaná a Fideszt, a belga Herman Van Rompuy kizárná, míg a német Hans-Gert Pöttering köztes álláspontot képvisel. A bölcsek megosztottsága tükrözi a párt megosztottságát is. Korábban a dél-európai és a közép-kelet európai pártok nagy része is a Fidesz mellett szavazott.

A magyar kormánypárt egyelőre nem tudja mi szerepel a jelentésben, de szeretnék ha a kérdés minél előbb tisztázódna.

Többen azt szeretnék, ha a néppárti jelentést nyilvánosságra hoznák. A francia republikánus párti Francois-Xavier Bellamy szerint ez alapján könnyebben meg lehetne érteni, honnan erednek a nehézségek és meg is lehetne őket oldani. A politikus hangsúlyozta: azzal, ha növelik a törésvonalakat az Európai Néppárton belül, gyengítik Európa egységét.

Hír TV