2024. 06. 21. Péntek Alajos, Leila napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Ezrek vonultak utcára az elszakadást követelve Spanyolországtól

A katalán nemzeti ünnepen a rendőrség tájékoztatása szerint 115 ezren, míg a szervezők szerint 800 ezren vonultak utcára hétfőn Barcelonában, követelve az elszakadást Spanyolországtól.

  • Ezrek vonultak utcára az elszakadást követelve Spanyolországtól

"Azért vagyunk itt, hogy világossá tegyük a spanyol állam számára: még semmi sem fejeződött be, és nem is ér véget addig, amíg nem leszünk függetlenek" - jelentette ki Dolors Feliu, az esemény főszervezőjének számító Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű civil politikai szervezet elnöke beszédében.

A jelenlegi katalán vezetőkre utalva hangsúlyozta: ha nem tudják, miként érjék el Katalónia függetlenségét, inkább engedjenek utat másoknak, és írjanak ki választásokat a régióban.

Szólt arról, hogy a júliusi, spanyolországi általános választások után kialakult politikai helyzetben a katalán függetlenségi pártok támogatására is szükség van a kormányalakításhoz.

Felszólította a katalán tartományi kormányt alkotó két pártot, a Katalán Köztársasági Baloldalt (ERC) és az Együtt Katalóniáért (Junts) formációkat, hogy a támogatásért cserébe követeljék a 2017. október elsején megrendezett és alkotmányellenesnek nyilvánított függetlenségi népszavazás eredményének legitimálását.

Az akkor elfogadott, de felfüggesztett függetlenségi nyilatkozatot pedig nyilvánítsa érvényesnek a katalán parlament - tette hozzá.

"Minden madridi megállapodásnak csak akkor van értelme, ha közvetlen hatással bír Katalónia függetlenségének kivívására" - jelentette ki.

A tüntető tömeg katalán függetlenségi zászlókat lobogtatva, transzparenseket tartva vonult fel a Barcelona egyik központi terének számító Plaza de Espanyán. A függetlenséget követelő feliratok sokasága mellett megjelentek az aktuális katalán szeparatista kormányt bíráló táblák is, például, "Aragonés, nem csinálsz semmit!", vagy "Lemondás!" feliratokkal.

Kapucnis fiatalok egy csoportja elégette Pere Aragonés katalán elnök és Jaume Collboni, Barcelona új, szocialista polgármesterének képét.

A legutóbbi, júliusban közzétett hivatalos, a katalán kormány megbízásából készült felmérés szerint a függetlenségi mozgalom támogatottsága csökkent a térségben. A megkérdezettek 52 százaléka nem támogatja az elszakadást Spanyolországtól, míg 42 százalék válaszolt igennel a kérdésre.

Borítókép: Reuters

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Az állatok is nehezen viselik a hőséget + videó

Az állatok is nehezen viselik a hőséget + videó

Nemcsak az emberek, de az állatok is nehezen viselik a nagy meleget. Pécsett az állatmenhelyen és az állatkertben is fokozottan figyelnek arra, hogy lakóikat ne érje egészségkárosodás a hőség miatt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!