2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

Ezrek tüntetnek Brüsszelben

Hír TV

2020. szeptember 13., vasárnap 15:12

Több mint tízezren tüntetnek a liberális miniszterelnök vezette belga kormány egészségügyi politikája és járványügyi intézkedései ellen Brüsszelben. Brüsszelből Zöldhegyi Katalin tudósított.

Mi miatt tiltakoznak a belga orvosok és ápolók - tette fel a kérdést Szilvási Endre Zöldhegyi Katalinnak.

Krónikusan alulfinanszírozza a liberális belga kormány az egészségügyet. Ezt állítják az orvosok és a tüntetők - válaszolta a tudósító, majd hozzátette hogy az is gyakran elhangzik, hogy

"szabadesésben" romlik az ellátás színvonala, ez pedig súlyos következményekkel, a betegek ellátatlanságával, sőt halálával is járhat.

Elhangzott, hogy a demonstrálók szerint a koronavírus-járvány ügyében a belga kormány továbbra is felkészületlen és alkalmatlan.

A tüntetők béremelést, az egészségügy megfelelő finanszírozását követelik, illetve hogy a kormány ne profitorientált vállalkozásként működtesse az egészségügyet - mondta el Zöldhegyi Katalin.

A demonstráción később rendbontó csoportok is megjelentek, de a rohamrendőrök szétkergették őket.

A belga ápolók és orvosok felháborodása egyébként nem most kezdődött: a felvonulást már márciusban meg akarták tartani, csak akkor a pandémia miatt bevezetett korlátozó intézkedések ezt nem tették lehetővé. A járvány pedig azóta csak fokozta az indulatokat.

A 11 millió lakost számláló Benelux államban a járvány kezdete óta több mint 90 ezren fertőződtek meg, a halottak száma pedig közelít a tízezerhez.

Varsóban is az utcára vonultak

Több száz ember vonult az utcákra a hétvégén a lengyel fővárosban is. A tüntetők közül sokan azt gondolják, hogy a járvány nem létezik, és csak azért keltik a pánikot, hogy korlátozzák az emberek jogait. A tiltakozók közük persze itt is csak néhányan viseltek maszkot. Lengyelországban már meghaladta a 74 ezret a regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma.

Megkezdődött a járvány második hulláma Ausztriában - erre figyelmeztetett az osztrák kancellár. Sebastian Kurz hangsúlyozta:

napról napra emelkedik a fertőzöttek száma. A politikus szerint Bécsben különösen drámai a helyzet.

Franciaországban egy nap alatt 10 ezer új esetet regisztráltak

Franciaországban több mint tízezer új koronavírus-fertőzöttet találtak egy nap alatt, ami új rekord a járvány történetében. Jean Castex miniszterelnök további korlátozó intézkedéseket vezetett be, egyúttal ígéretet tett arra, hogy több vírustesztet végeznek. Franciaországban 400 ezer fertőzöttet tartanak számon.

A legfertőzöttebb állam az Unióban Spanyolország, 560 ezer esettel, de ott a francia érték mintegy felével, 4700-el nőtt egy nap alatt a fertőzöttek száma. Ezer feletti napi növekedést Németországban, Nagy-Britanniában, Ukrajnában és Csehországban jelentettek az egészségügyi hatóságok.

Hír TV