2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Ezrek mentek utcára az alacsony bérek és a korrupció miatt

Hír TV

2018. január 12., péntek 12:17

Több ezren tüntettek Bulgáriában a korrupció és az alacsony közalkalmazotti fizetések miatt. A demonstrációval párhuzamosan zajlott az az ünnepség, amelyen Bulgária hivatalosan is átvette az Európai Unió soros elnökségét Szófiában.

Közalkalmazottak és rendőrök tüntettek Szófiában. A bolgár belügyminisztérium alkalmazottai átszámítva hozzávetőleg 105 ezer forintot keresnek havonta, ami a legalacsonyabb Európában. Tavaly óta tárgyalnak az emelésről, eredménytelenül.

„A saját pénzünkből kell papírt vennünk a fénymásolóba, de azért küzdjünk a korrupció ellen? Nevetséges. A minisztérium szándékosan tartja alacsonyan a fizetéseket, mert a rendszer alapját jelenti a korrupció” – mondta egy belügyminisztériumi dolgozó.

Bulgária az év elején vette át a soros uniós elnökséget, a hivatalos ceremóniát épp csütörtök este tartották, a tüntetésekkel párhuzamosan.

„Az elnökség jó lehetőség lenne, hogy Bulgária egy másik arcát mutassa Európának, hogy például a schengeni övezethez csatlakozhassunk. Az EU évek óta követeli egy korrupcióellenes hivatal létrehozását, bár egyelőre nem úgy tűnik, hogy ez sikerülne” – mondta egy politológus.

A korrupcióellenes hivatal létrehozásáról tavaly döntött a bolgár parlament. Az uniós elnökség második napján viszont az államfő megvétózta a törvényt, mondván, a korrupció elleni harcot egymás lejáratására használnák a pártok.

„A belügyminisztérium munkáját alapjaiban meg kell reformálni. Nemcsak fizetésemelésről van szó, hanem hogy a belügyminisztérium alkalmazottai az alapvető feladatokat se tudják ellátni, nemhogy a korrupció elleni harcot” – mondta Valentin Popov, a bolgár rendőrszakszervezet elnöke.

A Transparency International korrupciós indexe alapján Bulgária a legkorruptabb európai ország, a második helyen Magyarország és Románia osztozik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!