2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Ezrek emlékeztek Kuciakra, itthon is gyúltak mécsesek

Hír TV

2018. március 4., vasárnap 21:23, frissítve: vasárnap 22:44

Megbukhat a Fico-kormány a szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolása után kialakult súlyos politikai válság miatt. Az államfő új választást vagy kormányátalakítást szeretne, Robert Fico kormányfő azonban erről hallani sem akar. Közben a budapesti szlovák nagykövetség előtt este mécsest gyújtottak Jan Kuciak emlékére.

Lobogó mécsesek, néhány virág és egy fotó, rajta egy mosolygós fiatal pár. A 27 éves Jan Kuciakot mellkason, barátnőjét Marina Kusnirovát fejbe lőtték. A saját lakásukban találták holtan őket február 25-én.

A megemlékezésen főleg fiatalok vettek részt, sokan budapesten élő szlovákok.

A szlovák nagykövet családi okok miatt nem tudott ott lenni, rövid beszédét az egyik szervező olvasta fel.

A szabadság, és a demokrácia nem lehetséges független újságírás és bátor civil aktivizmus nélkül. A gyilkosság kivizsgálása csupán minimum, valamennyi gyanút, melyek rossz fényt vetnek közügyeink állapotára, fel kell tárni. Ki kell csomagolni, és tisztázni kell. Olyan országban akarunk élni ahol a polgárok bízhatnak a saját államukban, mely képes garantálni a jogállamiságot, és a független igazságszolgáltatást – hangoztatta Horváth Ádám.

Jan Kuciak újságíróként sokat írt politikusokkal szoros kapcsolatokat ápoló üzletemberekről, adócsalásról és uniós pénzek eltűnéséről. Utolsó cikkét már nem tudta befejezni, ebben a kelet-szlovákiai politika legfelsőbb köreibe beférkőzött olasz maffiával foglalkozott.

Jan Kuciakra és barátnőjére pénteken 25 ezren emlékeztek Pozsonyban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!