2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Évtizedek óta nem volt példa ilyen véres összetűzésre amerikai börtönben

Hír TV

2018. április 17., kedd 11:45, frissítve: kedd 11:46

Bandák csaptak össze egy dél-karolinai börtönben saját készítésű fegyverekkel. Heten meghaltak és 17-en súlyosan megsérültek. A maximális biztonsági fokozatú büntetés-végrehajtási intézmény vezetője szerint az összecsapások hátterében területbirtoklás és a csempészet állt. Az épület több szárnyában egyszerre alakultak ki az összecsapások. Az őrök közül senkinek sem esett bántódása.

A Lee büntetés-végrehajtási intézet a dél-karolinai Bishopville-ben egy hármas szintű, maximális biztonsági besorolású börtön. Hosszú éveket ülnek itt a rabok. Bár az intézmény vezetése szerint kiemelt figyelmet fordítanak a rabokra, az éjszaka hét ember vesztette életét egy bandák közötti összecsapásban.

„Ez őrület. Ez egy hármas szintű börtön. Nem értem, hogy ez hogyan is történhetett meg. Nem értem” – reagált egy helyi lakos a történtekre. „A börtön mindig is bajt okozott. Sok a lázadás, a felkelés. Több pénzt is kaphatnának, hogy több őr legyen odabent” – hangzott egy másik reakció.

A hét halálos áldozat 24 és 44 év közötti férfiak. Fotóikat, nevüket és életkorukat a hatóságok hozták nyilvánosságra. Rajtuk kívül 17 rab sérült meg. A büntetés-végrehajtási intézmény vezetője szerint az összecsapások hátterében területbirtoklás és a csempészet állt. A rabok ugyanis mobiltelefonon üzentek egymásnak. Tiltott telefonhasználat miatt egyébként már többeket megbüntettek.

„Összedolgoztunk a seriff hivatallal, és csempészetről kaptunk információkat. Az elsődleges vizsgálataink szerint a háttérben a bandák területért folytatott harca áll. Ha megfogják őket, szükségük van egy mobiltelefonra, hogy folytatni tudják a rácsokon belül is bűnözést” – nyilatkozta Bryan P. Sterling igazgató.

Az épület több szárnyában egyszerre alakultak ki az összecsapások. A harcnak végül egy különleges rendőri egység vetett véget. Az őrök közül senkinek sem esett bántódása. A börtönben nem ez volt ez első ilyen eset. Múlt hónapban lázadás volt az intézményben.

„Ezeknek az embereknek a börtönben nagyon erőszakos múltja van, és nem várhatjuk el tőlük, hogy ezt feladják, amikor letartóztatjuk őket. Viszik magukkal az erőszakot. Mi megteszünk mindent, hogy az ilyen esetek ne történjenek meg. Megpróbáljuk csökkenteni ezeket és tanulni belőlük” – emelte ki Henry McMaster, Dél-Karolina kormányzója.

A mostani volt az Egyesült Államok börtöneiben az elmúlt 25 év legvéresebb összetűzése.

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!