2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Ahogy éltem, úgy fogok meghalni

Következik:

Napi aktuális 04:40

Külföld

Évente több mint 300 millió gyerek válik online abúzus áldozatává egy tanulmány szerint

Évente több mint háromszázmillió gyereket ér szexuális abúzus és kizsákmányolás a kibertérben az Edinburghi Egyetemen működő, Childlight nevű, a gyermekek szexuális kizsákmányolását vizsgáló intézet hétfőn közzétett tanulmánya szerint.

  • Évente több mint 300 millió gyerek válik online abúzus áldozatává egy tanulmány szerint

A tanulmány szerint minden nyolcadik gyerek, azaz a világon élő gyerekek több mint 12 százaléka látott előzetes beleegyezés nélkül az interneten barangolva szexuális tartalmú képet vagy videót 2023-ban. Ez mintegy 302 millió gyereket jelent.

Mindemellett világszerte több mint 12 százalékukat - körülbelül 300 milliót - érte a kibertérben szexuális jellegű megkeresés, illetve felhívás ilyen jellegű beszélgetésre felnőttek vagy más fiatalok részéről.

Olyan esetekről is tudni, amikor a szexuális ragadozók pénzt kértek a gyerekektől azért, hogy a mesterséges intelligencia segítségével, úgynevezett "deepfake" módszerrel létrehozott képeiket ne hozzák nyilvánosságra. A tanulmány szerint ez utóbbi, bár világszerte egyre inkább terjedőben van, elsősorban az Egyesült Államokban élő gyerekeket fenyegeti.

A tanulmány tartalmaz egy globális indexet is, amely szerint ugyanitt minden kilencedik férfi - azaz csaknem 14 millió - elismerte, hogy élete során már legalább egyszer zaklatott az interneten gyereket.

Felmérések szerint a brit férfiak hét, az ausztrál férfiak 7,5 százaléka tett hasonló beismerést.

A Childlight vezetője, Paul Stanfield "globális járványnak" nevezte a jelenséget, "amely túl sokáig maradt rejtve".

"Minden országban előfordul, exponenciálisan nő és globális válaszokat kell rá adni" - jelentette ki.

Stephen Kavanagh, az Interpol ügyvezető igazgatója szintén felhívta a figyelmet, hogy a kibertérben előforduló abúzusok nyilvánvaló veszélyt jelentenek a gyermekekre nézve világszerte, a hagyományos bűnüldöző szervek pedig igyekeznek lépést tartani az ellen szóló küzdelemben.

Natalie Don, Skócia gyermekvédelemért felelős minisztere a maga részéről elmondta, kormánya egyik legfontosabb célja, hogy megóvja a gyermekeket a szexuális kizsákmányolástól.

"Globális problémáról van szó, amelyre globális megoldást kell adni, ezért különösen üdvözlendő a világ minden részéről adatokat gyűjtő kutatás annak érdekében, hogy kézzelfogható lépéseket tegyünk a gyermekvédelem terén" - szögezte le.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!