2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Európai szövetségeseivel keménykedik az amerikai elnök

Hír TV

2018. július 11., szerda 20:37, frissítve: szerda 20:38

Donald Trump sokkal több pénzt követel tőlük, mint amennyit korábban vállaltak a NATO-tagjaiként. A magyar külügyminiszter nem beszélhetett arról, hogy Trump mit mondott zárt ajtók mögött, de Szijjártó Péter sóhaja árulkodó volt. A brüsszeli NATO-csúcs durva üzengetéssel indult, amit szintén Trump indított el.

A NATO-csúcs el sem kezdődött, amikor az amerikai elnök odaszúrt Németországnak.

Németország teljesen Oroszország ellenőrzése alatt áll. Az energiaszükségletük 60-70 százalékát az oroszoktól szerzik. Mondja meg nekem, rendben van ez így? Mert szerintem nem, és ez egy nagyon rosszul jön a NATO-nak - kérdezte Donald Trump a védelmi szövetség főtitkárától.

A kapcsolatunk félelmetesen jó Németországgal - ezt is az amerikai elnök mondta néhány órával később, amikor Angela Merkel német kancellárral közösen állt a sajtó elé. Trump reméli, hogy a kereskedelmi forgalom hamarosan bővül a két ország között - nyilvánvalóan az Egyesült Államok javára. Az amerikai elnököt beiktatása óta zavarja, hogy honfitársai jóval több német autót vesznek, mint amennyi amerikai kocsit a németek.

Vannak félreértéseink, ahogy mindig is voltak a szövetség történelme során, de a NATO jó Európának és jó Észak-Amerikának is. Tovább növeljük a védelmi hozzájárulások arányát az összes tagországban, már így is a legnagyobb növekedést könyvelhetjük el a hidegháború óta. Létrehozunk egy kibervédelmi és egy propagandaelhárító központot, valamint kiemelten foglalkozunk az energiabiztonsággal és a terrorizmus elleni harcra is többet erőforrást biztosítunk - mondta az ENSZ-főtitkára, Jens Stoltenberg. Hozzátette, megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Macedóniával, amely a 30. tagállamá válhat hamarosan.

Magyarország teljesíti vállalását, és 2024-ig a GDP 2 százalékára emeli katonai kiadásait - mondta a külügyminiszter a csúcstalálkozón.

Hazánk a korábbi megállapodásunk értelmében hazánk el fogja érni azt, hogy a GDP arányosan 2 százalékot a védelmi ráfordításokra fogunk költeni. Magyarország műveleti szerepvállalása a NATO keretein belül már most is a méretünkhöz képest átlagon felüli és most úgy döntöttünk, hogy tovább növeljük műveleti szerepvállalásunkat, az Afganisztánban jelenleg állomásozó 117 fős katonai kontingensünket további 12 fővel növeljük, tehát a különleges műveleti csoportunk létszáma 129 lesz - tette hozzá Szijjártó Péter.

Csakhogy közben Donald Trump feljebb srófolta az árat, az amerikai elnök azt követelte szövetségeseitől, hogy ne a GDP 2 százalékát, hanem 4 százalékát költsék honvédelemre. A 2 százalékos határt jelenleg nyolc tagállam érte el a 29-ből. A NATO-főtitkár Trumpnak annyit mondott, hogy egyelőre maradjunk a 2 százalékánál.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!