2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Külföld

Európai Bizottság: Megugrott az unióban az antiszemita incidensek száma

Az Európai Bizottság vasárnap közleményben számolt be arról, hogy az Európai Unióban megugrott az antiszemita incidensek száma.

  • Európai Bizottság: Megugrott az unióban az antiszemita incidensek száma

Az elmúlt néhány napban rendkívüli szintet ért el Európa-szerte az antiszemita incidensek száma, ami a történelem legsötétebb időszakaira emlékeztet. Az európai zsidók ma ismét félelemben élnek – mutat rá közleményében az Európai Bizottság.

A közlemény szeirnt: 

Láthattuk az antiszemita incidensek és retorika újjáéledését az Európai Unióban és világszerte: Molotov-koktélokat dobtak egy zsinagógára Németországban, Dávid-csillagokat permeteztek a lakóépületekre Franciaországban, megszentségtelenítettek egy zsidó temetőt Ausztriában, zsidó boltokat és zsinagógákat támadtak meg Spanyolországban, a tüntetők a zsidók elleni gyűlöletszlogeneket skandálják.

Ezekben a nehéz időkben az EU kiáll zsidó közösségei mellett – közölte az EB. Mint írták, a lehető leghatározottabban elítélik ezeket az aljas cselekedeteket, amelyek mindennel szembemennek, amit Európa képvisel.

Az Európai Bizottság közleménye szerint mindez ellentétes az általuk képviselt társadalommodellel, vagyis egy olyannal, amely az egyenlőségen, a befogadáson és az emberi jogok teljes körű tiszteletén alapul. Zsidó, muszlim, keresztény – senki ne éljen a vallása vagy identitása miatti megkülönböztetéstől vagy erőszaktól való félelemben – közölték. Mint íták, az EU eltökélt szándéka valamennyi közössége jóllétének védelme, legyen az etnikai, vallási vagy egyéb kisebbség.

A bizottság szerint vissza kell szorítani az antiszemitizmust, valamint a muszlimellenes gyűlölet növekedését, amelynek az elmúlt hetekben tanúi voltunk – aminek nincs helye Európában. Szerintük erre már most is hatékony eszközök állnak rendelkezésükre: például az uniós jog kriminalizálja a gyűlöletre és erőszakra való nyilvános uszítást, és közös megközelítést határoz meg a rasszista és idegengyűlölet-keltő gyűlöletbeszéd és a gyűlölet-bűncselekmények kezelésére.

A jogszabály szigorú végrehajtásának biztosítása most fontosabb, mint valaha. 2021-ben az Európai Unió életbe léptette az első átfogó stratégiáját az antiszemitizmus elleni küzdelemről és a zsidó élet támogatásáról, valamint 2020 óta él az EU rasszizmusellenes cselekvési terve. 

A bizottság már növelte az uniós támogatást az istentiszteleti helyek és egyéb helyiségek védelmére, és azon dolgozik, hogy több támogatást tegyen elérhetővé. Ezzel párhuzamosan fokozza a vonatkozó jogszabályok végrehajtását annak biztosítása érdekében, hogy az online platformok gyorsan és hatékonyan reagáljanak az antiszemita vagy muszlimellenes online tartalomra, legyen az terrorista tartalom, gyűlöletbeszéd vagy félretájékoztatás.

vg.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

170 ezer fővel növeli a fegyveres erők létszámát Oroszország

170 ezer fővel növeli a fegyveres erők létszámát Oroszország

Mintegy 170 ezer fővel növeli a fegyveres erők létszámát Oroszország. A Kreml honlapján pénteken közzétett rendelet szerint, az eddigi 2 millió 30 ezerről 2 millió 200 ezer főre nő hadsereg állománya, ebből egymillió 300 ezer a katona – számolt be a TASZSZ orosz hírügynökség.
Zsuzsi asztala: Kecskelak Szentistvánbaksáron + videó

Zsuzsi asztala: Kecskelak Szentistvánbaksáron + videó

A Zsuzsi asztala legújabb adásában a műsorvezető, György-Horváth Zsuzsi Szentistvánbaksára látogat el a Vizi családhoz. Megnézheti mi a kecskék egyik kedvenc eledele, ennek begyűjtésében is komoly szerepet vállal.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!