2019. június 26.,
szerda, János, Pál napja

Európa választ

2019. május 26., vasárnap 13:09

Vasárnap Magyarországgal együtt 21 tagállam tartja az európai parlamenti választásokat. Az Európai Unió polgárai 2019-ben kilencedik alkalommal dönthetnek arról, hogy a következő öt évben kik képviseljék őket Strasbourgban. Az első összeurópai eredményt várhatóan 23 óra után hozzák nyilvánosságra, mivel Olaszországban este 11 óráig lehet szavazni.

Franciaországban kora reggel megkezdődött a voksolás. A Le Figaro szerint Emmanuel Macron és pártja számára ez egy óriási teszt lesz, hiszen 2017 óta ez az elő alkalom, hogy a lakosság kifejtheti véleményét az elnökről. Az előzetes felmérések szerint a mai szavazáson Marie Le Pen nemzeti jobboldali pártja végezhet az első helyen.

,,A párt listák nagy száma miatt a dolgunk most kicsit nehezebb, mint általában. Kicsit tovább tartott a szavazóhelyiségek felállítása és valószínűleg a szavazatok számlálása is több időt vesz majd igénybe. Most 10 helyett, 34 listánk van.'' - mondta a francia választási bizottság ellenőre.

Sokan fontosnak tartják a voksolást, hiszen ez az egyetlen esély, hogy beleszóljanak Európa alakításába.

,,Nagyon fontosnak tartom, az elnöki és tartományi választásokhoz hasonlóan. Hiszen megadhatjuk az irányt, hogy Franciaország merre tartson a jövőben.'' - fogalmazott egy nő.

Olaszországban az euroszkeptikus pártok előretörése várható, amely a tagállamok politikai hatalmi egyensúlyának eltolódását eredményezheti. A dél-európai országban az európai parlamenti választásokkal együtt polgármester-választást is tartanak a települések többségében, valamint Piemontban regionális választást rendeznek.
Nagy-Britannia, Hollandia, Írország, Lettország, Málta, valamint a szomszédos Szlovákia és Csehország már befejezte a voksolást.
A Magyarországról, Bulgáriából és Horvátországból elérhető exit poll adatokat este 7 órától adják közre.

Nyolctól pedig Franciaország, Dánia és Spanyolország előrejelzéseit, majd később a többi tagállam országos mandátumbecslését. Negyed 9-től ezek alapján becsléseket közölnek az új EP mandátumeloszlásáról.
Az első ideiglenes összeurópai eredményt várhatóan 23:15-kor adják ki. A késői időpontnak az az oka, hogy Olaszországban este 11-ig lehet voksolni.