2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Európa több országában lassult a koronavírus terjedése

Spanyolországban öt, Olaszországban hat hét után először csökkent 300 alá a járvány áldozatainak száma. Hat hetes bezártság után a spanyol gyerekek már kimehetnek az utcára. A koronavírus terjedésének lassulásáról adtak hírt Belgiumban és Luxemburgban is. Máltán most először egyetlen új fertőzést sem észleltek, amióta a járvány megjelent. Nagy-Britanniában még nem tetőzött a járvány, a fertőzöttek száma már meghaladja a 150 ezret, a halottaké pedig a 20 ezret. Boris Johnson miniszterelnök hétfőn tér vissza a munkába, miután az intenzív osztályt is megjárta koronavírus-fertőzése miatt.

  • Európa több országában lassult a koronavírus terjedése

A tartományok napi jelentéséből készült összefoglaló szerint az elmúlt 24 órában 288-an haltak meg, 90-nel kevesebben mint szombaton, és 79-cel kevesebben mint pénteken. Az igazolt fertőzöttek közül eddig 23 190 ember hunyt el.

A napi gyógyult esetek száma stabilan háromezer felett van napok óta, vasárnapra 3024-gyel emelkedett a számuk a szombati 3353 és a pénteki 3105 után, és összesen elérte a 98 732-t.

A szaktárca tájékoztatójában vasárnap csak azoknak a fertőzötteknek a számát közölte, akiket a legmegbízhatóbbnak tartott, orr- és garatváladékból vett minta felhasználásával készített PCR-tesztek bizonyítottak. Ezzel a módszerrel az elmúlt egy nap során 1729 pozitív esetet szűrtek ki, míg a járvány kezdete óta 207 634 fertőzést igazoltak.

A minisztérium szombati összesítésében a regisztrált fertőzések száma még több, összesen 223 759 volt, amelyből 17 854 esetet szerológiai vizsgálattal azonosítottak. Az eljárás a vírussal szemben képződött ellenanyagokat mutatja ki a vérből. A szaktárca szerint mivel jellemzően már lezajlott fertőzéseket igazol, ezek nem tekinthető új eseteknek.

Az intenzív terápiás ágyak számának megduplázását javasolják

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján Madridban elmondta, hogy amennyiben a járvány terjedésének lassulása továbbra is hasonló mértékben folytatódik, nem lesz akadálya a járványügyi korlátozások további enyhítésének. Erre vonatkozó javaslatait a szakértői testület átadta a kormánynak - tette hozzá a járványügyi vezető.

Mint mondta, a tilalmak feloldásához biztosítani kell, hogy az egészségügyi rendszer képes legyen megfelelően reagálni a járvány ismételt erősödése esetén, továbbá készen kell állni az enyhítő intézkedések hatásának nyomon követésére. Kórházi és alapellátási szinten is tesztelni kell, és szükséges, hogy minden gyanús esetet észlelni tudjanak.

Javasolták még egyebek mellett a kormánynak az intenzív terápiás ágyak számának megduplázását az ország kórházaiban, valamint tartalék képzését a koronavírus-járvány elleni védekezésben szükséges egészségügyi felszerelésekből és gyógyszerekből.

A járványügyi intézkedések első enyhítéseként vasárnap, hat hét után először, kimehettek az utcára a 14 év alatti gyerekek. Felnőtt kísérettel naponta egy órát lehetnek a szabadban, otthonuktól legfeljebb egy kilométeres távolságra. A játszóterek használata továbbra is tilos.

Jövő héten hozzák nyilvánosságra az enyhítés menetrendjét

Pedro Sánchez miniszterelnök szombat esti sajtótájékoztatóján kilátásba helyezte, hogy május másodikától mindenki újra kimehet a szabadba sétálni és sportolni, ugyanis 43 napja csak a munkába járás, bevásárlás, kutyasétáltatás miatt lehet az utcán tartózkodni.

A spanyol kormány jövő keddi ülésén tárgyalja és nyilvánosságra hozza a járványügyi intézkedések enyhítésére vonatkozó menetrend tervezetét. Remélhetően május második felében "a lehető legnagyobb elővigyázatossággal", lassan és fokozatosan elkezdhetik feloldani a korlátozásokat - mondta a kormányfő.

Spanyolországban március 15-e óta van érvényben a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot, amelyet a parlament szerdán meghosszabbított május 9-én éjfélig.

Nem észleltek új fertőzést Máltán

Egyetlen új koronavírus-fertőzést sem észleltek Máltán az utóbbi 24 órában, első alkalommal azóta, hogy a járvány felütötte a fejét a szigetországban - jelentette be vasárnap Chris Fearne egészségügyi miniszter. 

A tárcavezető sajtótájékoztatón elmondta, a következő napokban - számokra és tudományos elemzésekre alapozva - megkezdik néhány korlátozás feloldását.

A nagyjából félmilliós lélekszámú Máltán március 7-én diagnosztizálták az első koronavírus-fertőzöttet, és azóta csaknem 450 esetről tudnak hivatalosan. Négy idős, krónikus betegségektől szenvedő fertőzött halt bele a vírus okozta szövődményekbe.

Máltán is bezárták az iskolákat és a repülőtereket, betiltották a csoportosulásokat, és bezártak a nem létfontosságú cikkeket forgalmazó üzletek. A járvány ellenére tovább működtek azonban a gyárak, és nem álltak le az építkezések sem, sőt a strandokra is lehetett járni az utóbbi hetekben is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég elismerően szólt Máltáról, ahol az egyik legkiterjedtebb koronavírus-tesztelést hajtották végre az egészségügyi hatóságok: 1000 lakosra nagyjából 39 teszt jutott, aminél nagyobb arányú szűrést csak Luxemburgban és Izlandon végeztek eddig.

Csökkent a halottak száma Olaszországban

Most először csökkent háromszáz alá március 15. óta az új koronavírus-járvány halálos áldozatainak egy nap alatti száma Olaszországban, és így elérte a 26 644-t - közölte vasárnap este az olasz polgári védelmi hatóság. Az aktív fertőzöttek száma több napi csökkenés után ismét emelkedett. 

A halottak száma egy nap alatt több mint százötvennel csökkent 260-ra a korábbi 415-ről.  A tendenciát a hétfői adatok erősíthetik meg, mivel a most közölt halálozási adatok nem teljesek az április 25-i nemzeti ünnepen hiányosan végzett regisztráció miatt.

Az aktív fertőzöttek száma országosan 256 beteggel emelkedett, miközben egy nappal korábban 680-nal csökkent a számuk. Hat napja most először emelkedett ismét az aktív fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 106 103-nak felel meg.  

A betegek több mint nyolcvan százaléka házi karanténban tartózkodik, mivel enyhe tüneteket mutat vagy tünetmentes. Az intenzív osztályokon kezeltek száma kétezerkilencre süllyedt az egy hónappal ezelőtti több mint négyezerről.

A gyógyultak létszáma meghaladta a 64 ezret.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 197 675-t.

A gócpont Lombardiában 920-szal emelkedett a szűrt fertőzöttek száma az egy nappal ezelőtti 713 után. Az egy nap alatt szűrt betegek felét Milánó városában regsiztrálták. A halottak száma 56-ra csökkent a huszonnégy órája mért 163-hoz, a pénteki 166-hoz és a csütörtöki 200-hoz képest. A tartományban 72 ezer felett van a diagnosztizált fertőzöttek száma, a halottaké 13 ezernél magasabb.

Giuseppe Conte miniszterelnök este fél kilenc előtt jelenti be az óvintézkedések hétfőtől négy fázisban induló enyhítésének részleteit. Sajtóértesülések szerint  csak zárt téren lesz kötelező a szájmaszk viselete. Május 4-től a szoros rokonságban levő családtagok ismét találkozhatnak egymással, valamint hazatérhetnek lakóhelyükre azok, akik a kijárási korlátozás miatt nem tudtak utazni. Úgy tudni, a temetéseket ismét engedélyezik, a misék bemutatását viszont még nem. A ruházati cikkeket áruló üzleteket a kezdeti tervekkel szemben május 11. helyett egy héttel később nyitnák meg. A kormányfő bejelentéseit egyenesben sugározza az olasz köztelevízió.    

MTI

Ezek is érdekelhetik

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!