2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Külföld

Európa több országában is nő az új fertőzöttek száma

Európa több országában is romlott a helyzet a koronavírus-megbetegedések számában. Egy spanyol lap szerint a hivatalos adatnál 16 ezerrel többen haltak meg a kórban. Több ország szigorított a beutazási szabályokon, de ezek egyike sem vonatkozik Magyarországra, ahol európai összehasonlításban stabil a járványhelyzet.

  • Európa több országában is nő az új fertőzöttek száma

Hétfőtől reggeltől szigorú ellenőrzésre számíthatnak az Ausztriába érkezők. Az osztrák kormány döntése értelmében a korlátozások azokra a személyekre vonatkoznak, akik a koronavírus-járvány szempontjából kockázatot jelentő 32 országból utaznak Ausztriába.

A magas kockázatú területekről történő utazás nagyobb probléma, mint azt az emberek gondolnák, ezért ameddig csak tudjuk, tovább fokozzuk a határellenőrzést, különösen belépéskor

 - indokolta a szigorítást az alkancellár.

A kiemelt kockázatú országokból érkezőknek rendelkezniük kell egy 72 órásnál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel. Ennek hiányában házi karanténba kell vonulniuk és 48 órán belül saját költségükre kell elvégeztetniük a tesztet. Akik ezt elmulasztják, akár 1450 euró, vagyis több mint fél millió forintos pénzbírságra számíthatnak.

Az új szabályok Magyarországra nem vonatkoznak.

Spanyolországban az El País napilap arról írt, hogy valójában a 44 ezret is meghaladja a járvány spanyolországi áldozatainak a száma. Az egészségügyi minisztérium hivatalos tájékoztatása szerint a fertőzés következtében eddig 28 ezren hunytak el. A tárca azonban csak azokat az eseteket veszi figyelembe, amelyeknél teszttel igazolták a fertőzést. A halálozási statisztikába nem kerültek bele azok, akiknél a fennálló koronavírus-gyanút nem erősítették meg vizsgálattal.

Karantén alá helyezett migránsok szöktek meg Szicíliában

Közben Olaszországban jelentősen megemelték az óvintézkedések megsértéséért kiszabható bírságokat. Milánóban a metróban, Nápolyban és környékén pedig az üzletekben és éttermekben tartottak razziát, és szabtak ki ezer eurós büntetéseket. Rómában a Romániából érkező távolsági buszok utasait ellenőrizték. Az egészségügyi tárca kéthetes karantén-kötelezettséget írt elő a Romániából beutazóknak. Az olasz fővárosban dolgozó románok arra panaszkodnak, hogy egyre több olasz munkáltató nem fogadja vissza a járvány idején hazautazó és most visszatérő román állampolgárságú alkalmazottakat. Olaszországban másfél millióra becsülik az ott dolgozó román állampolgárok számát.

Közben Szicíliában száz karantén alá helyezett tunéziai állampolgárságú migráns szökött meg egy táborból. A rendőrök és katonák vasárnap estig több, mint tíz embert találtak meg közölük. A migránsok hajóval érkeztek Olaszországba. Valamennyiüket tesztelték, és mindannyian negatívnak bizonyultak, de az előírásoknak megfelelően két hetes karantént írtak elő nekik egy migránsközpontban. Egy helyi polgármester szerint a történtek azt bizonyítják, hogy a római kormány nem tud gondoskodni a biztonságról. Matteo Salvini, az ellenzéki Liga párt vezetője Twitter oldalán azt írta: a római kormány bezárja az olaszokat lakásaikba, a kikötőket azonban kitárja, és nem képes ellenőrizni az illegális bevándorlókat.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!