2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Etnikai zavargások és tüntetések Hollandiában

Több mint egy hétig tartottak a zavargások Hollandiában, ahol marokkói származású fiatalok törtek-zúztak esténként. A médiában a nyári hőhullámmal, illetve a járvány okozta semmittevéssel magyarázták az észak-afrikai származású fiatalok tombolását. Közben tüntetnek a hollandok is. Ők a kormány tervezett járványvédelmi intézkedéseit bírálják. A főleg nyugdíjas tüntetőkkel szemben rendkívül agresszívan léptek fel a rendőrök.

  • Etnikai zavargások és tüntetések Hollandiában

 A randalírozók kirakatokat törtek be, fosztogattak, gyújtogattak és rátámadtak a kivezényelt rendőrökre. Az is előfordult, hogy tőrbe csalták a fegyveres egységeket: közlekedési balesetet jelentettek be telefonon, majd rátámadtak a rendfenntartókra. Volt aki tűzijátékot lőtt a rendőrautóra, annak menekülését pedig Allah Akbar kiáltással ünnepelte.

A helyi média mindezt azzal intézte el: hogy a fiatalok unatkoznak. A holland rendőrök gyenge fellépése csak bátorította a zavargókat. Sokszor elkerülték az intézkedést, a riasztásokra se mentek ki.

Másokkal szemben azonban már nem annyira elnézőek a holland rendőrök. Gumibottal verték, megrugdosták, pajzsukkal is megütötték azokat a holland tüntetőket, főleg nyugdíjasokat, akik a kormány koronavírus-járvány ellen tervezett intézkedései miatt tüntetnek.

A Hollandiában élő és az Amszterdami Egytemen tanító Marácz László azt is elmondta, hogy a tüntetők a jogállamiságot féltik, mivel a tervezett felhatalmazási törvény a kormánynak teljhatalmat fog biztosítani. 

Marácz László szerint az lenne a logikus, ha az Európai Bizottság és az Európai Parlament ugyanúgy foglalkozna a hollandiai helyzettel, mint ahogy azt a magyarral a rendkívüli jogrend kapcsán tette.

Hozzátette azt is, hogy a holland állami televízió elfogult tudósításaiban úgy vágják össze az anyagokat, hogy a nyugdíjas tüntetőket állítják negatív színben.

A holland közvélemény így jobbára csak internetről ismerheti meg a valós történéseket. De ott sem lehet ezeket a képeket sokáig megtalálni, a közösségi médiában ugyanis folyamatosan törlik a holland rendőri brutalitás képi bizonyítékait tartalmazó hozzászólásokat.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Csalók miatt adott ki figyelmeztetést a Telekom

Csalók miatt adott ki figyelmeztetést a Telekom

A napokban ismét kaphattak a magyar ügyfelek gyanús, látszólag a Telekom nevében írt e-mailt, amiben fiókjuk frissítésére kérik a felhasználókat. A szolgáltató szerint ezeknek a leveleknek semmiképpen sem szabad bedőlni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ekkora árra senki sem számított + videó

Ekkora árra senki sem számított + videó

Halálos áldozatai is vannak a heves esőzéseknek világszerte. Irán, több arab állam és Oroszország is komoly áradásokkal küzd. Ezrek voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!