2020. november 28.,
szombat, Stefánia napja

Etnikai zavargások és tüntetések Hollandiában

Hír TV

2020. augusztus 22., szombat 19:03

Több mint egy hétig tartottak a zavargások Hollandiában, ahol marokkói származású fiatalok törtek-zúztak esténként. A médiában a nyári hőhullámmal, illetve a járvány okozta semmittevéssel magyarázták az észak-afrikai származású fiatalok tombolását. Közben tüntetnek a hollandok is. Ők a kormány tervezett járványvédelmi intézkedéseit bírálják. A főleg nyugdíjas tüntetőkkel szemben rendkívül agresszívan léptek fel a rendőrök.

 A randalírozók kirakatokat törtek be, fosztogattak, gyújtogattak és rátámadtak a kivezényelt rendőrökre. Az is előfordult, hogy tőrbe csalták a fegyveres egységeket: közlekedési balesetet jelentettek be telefonon, majd rátámadtak a rendfenntartókra. Volt aki tűzijátékot lőtt a rendőrautóra, annak menekülését pedig Allah Akbar kiáltással ünnepelte.

A helyi média mindezt azzal intézte el: hogy a fiatalok unatkoznak. A holland rendőrök gyenge fellépése csak bátorította a zavargókat. Sokszor elkerülték az intézkedést, a riasztásokra se mentek ki.

Másokkal szemben azonban már nem annyira elnézőek a holland rendőrök. Gumibottal verték, megrugdosták, pajzsukkal is megütötték azokat a holland tüntetőket, főleg nyugdíjasokat, akik a kormány koronavírus-járvány ellen tervezett intézkedései miatt tüntetnek.

A Hollandiában élő és az Amszterdami Egytemen tanító Marácz László azt is elmondta, hogy a tüntetők a jogállamiságot féltik, mivel a tervezett felhatalmazási törvény a kormánynak teljhatalmat fog biztosítani. 

Marácz László szerint az lenne a logikus, ha az Európai Bizottság és az Európai Parlament ugyanúgy foglalkozna a hollandiai helyzettel, mint ahogy azt a magyarral a rendkívüli jogrend kapcsán tette.

Hozzátette azt is, hogy a holland állami televízió elfogult tudósításaiban úgy vágják össze az anyagokat, hogy a nyugdíjas tüntetőket állítják negatív színben.

A holland közvélemény így jobbára csak internetről ismerheti meg a valós történéseket. De ott sem lehet ezeket a képeket sokáig megtalálni, a közösségi médiában ugyanis folyamatosan törlik a holland rendőri brutalitás képi bizonyítékait tartalmazó hozzászólásokat.

Hír TV