2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Észak-Korea nem úszhatja meg a teljes nukleáris leszerelést

Hír TV

2018. június 14., csütörtök 08:45, frissítve: csütörtök 11:36

A teljes nukleáris leszerelés a feltétele annak, hogy feloldják az Észak-Korea elleni gazdasági szankciókat - jelentette be az amerikai külügyminiszter. Mike Pompeo ezt azután mondta, hogy Szöulban tárgyalt a dél-koreai és a japán külügyminiszterrel. Az amerikai elnök a keddi csúcstalálkozó után jelentette ki, hogy beszünteti az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat. Ez a hír azonban láthatóan váratlanul érte még Dél-Koreát és Japánt is.

keddi amerikai-észak-koreai csúcstalálkozón aláírt szándéknyilatkozat részleteiről tárgyalt az amerikai, a dél-koreai és a japán külügyminiszter Szöulban. Mike Pompeonak azért kellett egyeztetnie távol-keleti biztonságpolitikai szövetségeseivel, mert az egyezmény egyes pontjai aggodalmat keltettek Észak-Korea szomszédainál.

 

Kim Dzsong Un nyilvánosan bejelentett elkötelezettsége a teljes leszerelésről fontos lépés a tartós béke és stabilitás eléréséhez Északkelet-Ázsiában és az egész világon. Ahogy az elnök is mondta, ez egy folyamat lesz, és nem egyszerű. Szorosan együtt kell működnünk a szövetségeseinkkel, Dél-Koreával és Japánnal, mert ez létfontosságú a végeredmény sikerét illetően - nyugtatta a kedélyeket az amerikai külügyminiszter, aki azt is hozzátette: Észak-Korea nem kap semmilyen gazdasági engedményt addig, amíg teljesen le nem állítja a nukleáris fejlesztéseit.

Donald Trump a keddi találkozó után kijelentette: nem rendeznek több közös hadgyakorlatot a dél-koreai hadsereggel. Az amerikai katonai jelenlét azonban létfontosságú volt a két ázsiai országnak, egyrészt a folyamatos nukleáris fenyegetést jelentő Észak-Korea, másrészt a katonai téren is folyamatosan erősödő Kína szomszédságában. Szöul ráadásul már elkezdtei tárgyalásait Penjannal, még az első észak-dél csúcstalálkozó után - de még az amerikai katonai háttér tudatában.

A közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok fontos része a két ország szövetségének. Ilyen értelemben, ezt a katonai hatóságoknak kell eldönteniük - mondta a dél-koreai külügyminiszter.

Tokió is szeretne tárgyalni Kim Dzsong Unnal. A régió országai közül eddig egyedül Japán maradt ki a tárgyalásokból.

Japán fenntartja álláspontját a nukleáris fejlesztéseket, a rakétafejlesztést és az elrabolt japánok ügyét illetően. Átfogóan szeretnénk normalizálni a diplomáciai kapcsolatainkat Észak-Koreával, és ha ez sikerült, készek vagyunk gazdasági segítséget is nyújtani - mondta Kono Taro, japán külügyminiszter.

Mike Pompeo elmondta: a három állam szövetségese olyan erős, mint egy páncél, az összefogásukra pedig az eddiginél is nagyobb szükség van az észak-koreai leszerelés ellenőrzésében. A nemzetközi közvélemény korábban fenntartásokkal fogadta az észak-koreai atomprogram leszerelésének bejelentését, mivel az aláírt szándéknyilatkozat azt nem részletezte, hogy Észak-Korea ezt hogyan és milyen feltételekkel hajtaná végre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!