2018. november 21.,
szerda, Olivér napja

Észak-Korea nem szereli le fegyvereit, ameddig élnek a szankciók

Hír TV

2018. augusztus 10., péntek 12:59, frissítve: péntek 13:03

Nem lesz fegyverzet-leszerelés Észak-Koreában, amíg Amerika abba nem hagyja szankciós, megfélemlítő politikáját - figyelmeztetett ma a kommunista rezsim, hozzátéve, hogy az amerikai tárgyalók nem a júniusi amerikai-koreai csúcstalálkozó szellemében tevékenykednek. A két állam vezetője a szingapúri találkozón az atomleszerelésről írt alá szándéknyilatkozatot, de az ENSZ jelentése szerint Észak-Korea ígéretei ellenére folytatja rakéta- és atomkísérleteit. Washington szerint ilyen helyzetben a nyomásgyakorlás, a gazdasági büntetőintézkedések politikája az egyetlen járható út, hogy egyezségre kényszerítse a koreai rezsimet.

Lelkesen üdvözöltek Szöulban az észak-koreai munkások válogatottját, akik barátságos labdarúgó mérkőzésre érkeztek Dél-Koreába. A Korea-közi szakszervezet része a két ország óvatos közeledési folyamatának, amiben a sport központi szerepet játszik.

Ehhez hasonló gesztusok egész sorát teszi Észak-Korea év eleje óta, hogy enyhítsen diplomáciai elszigeteltségén és az országot sújtó gazdasági szankciókon - júniusban pedig, a történelmi Trump-Kim csúcstalálkozón még arra is ígéretet tett, hogy leállítja rakéta- és atomprogramját.

Az amerikai elnök még másfél hete is úgy látta, bevált a diplomáciai közeledés taktikája. „Nagyon jól állunk Észak-Koreával. Nincsenek nukleáris tesztek. Nem szállnak rakéták gyönyörű ívben Japán fölött. Szerintem nagyon jó a viszonyunk Kim elnök úrral” – fogalmazott.

Pár nappal később azonban kiszivárgott egy titkos ENSZ-jelentés, amely szerint Észak-Korea ígéretei ellenére folytatja rakéta- és atomkísérleteit. Az Egyesült Államok válaszul arra szólította a nemzetközi közösséget, hogy tartsa fenn a kommunista rezsim elleni gazdasági büntetőintézkedéseket.

Phenjan felháborodott a lépésen, és a külügyminisztérium közleményben jelezte: addig nem lesz nukleáris leszerelés a Koreai-félszigeten, amíg Amerika nem hagy fel a szankciós megfélemlítő politikával. Észak-Korea szerint Washington nem a szingapúri csúcstalálkozó szellemében tevékenykedik.

Az észak-koreai diplomácia hangnemváltásához hozzájárulhatott a külügyminiszter szerdai iráni látogatása: ekkor a szintén atomprogramja miatt szankciókkal sújtott perzsa állam elnöke arra figyelmeztette az észak-koreaiakat, hogy ne bízzanak az amerikai kormányban.

Iráni sajtóbeszámolók szerint erre az észak-koreai külügyminiszter azt mondta: mivel tudják, hogy az Egyesült Államok mindig ellenséges lesz velük, az atomfegyverekkel kapcsolatos tudásukat folyamatosan készenlétben tartják.