2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Érvénytelen lett a népszavazás, folytatódhat a három évtizedes vita

Érvénytelen lett a névváltoztatási referendum Macedóniában. A jobboldali ellenzéki által hirdetett bojkott miatt a választók 35 százaléka vett részt a szavazáson, így Macedónia nem változtatja Észak-Macedóniára a nevét Görögország kedvéért, hogy ne vétózza tovább a balkáni állam európai uniós és NATO-tagságát. A macedón miniszterelnök ugyanakkor az érvénytelenség ellenére kitart az alkotmánymódosítás mellett és bejelentette, hogy, ha ez sikertelen lesz, akkor megnyitja az utat egy új parlamenti választáshoz.

  • Érvénytelen lett a népszavazás, folytatódhat a három évtizedes vita

Győzött a bojkott a népszavazáson, a választóknak a csak a 35 százaléka ment el szavazni, így érvénytelen lett a referendum, Macedónia nem változtat nevet, így egy időre lemondhat az európai uniós és a NATO-tagságról. A miniszterelnök épp ezért újabb kampányt hirdetett, és a vereség ellenére kitart a névmódosítás mellett.

„Ma sikerrel szerepelt az európai Macedónia, az ellenzék bojkottja ellenére. Azoknak a többsége, aki részt vett, igennel szavazott. Az ellenzéknek pedig tiszteletben kell tartani a szavazók akaratát és meg kell nyitni az utat az alkotmánymódosításhoz, hogy átnevezzük az országot Észak-Macedóniának. Ha erre nem hajlandóak, akkor pedig új választást fogunk kiirni, hogy Macedónia végre csatlakozhasson az Európai Unióhoz és a NATO-hoz” – mondta Zoran Zaev, kormányfő.

A jobboldali ellenzék szerint a névfeladással a macedón kormány kapitulált, elárulta a nemzeti érdekeket. A balkáni ország egyelőre nem tudott túllépni a nemzeti sérelmein és bennragadt a 27 éves vitában. A Macedónia név ugyanis foglalt – Görögország ókori történelmére és azonos nevű régiójára hivatkozva vétójogával élve nem engedi szomszédját az Európai Unió tagjává válni. A nyáron kötött egyezség értelmében Észak-Macedónia lenne a balkáni állam neve.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!