2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Erőszakkal vetettek véget az ellenzéki tüntetéseknek Oroszországban

Hír TV

2018. május 5., szombat 19:38, frissítve: szombat 20:36

Könnygázzal és gumibottal oszlatták fel több városban a nem engedélyezett kormányellenes tüntetéseket Oroszországban. Több mint ezer ellenzéki tiltakozót vettek őrizetbe a hatóságok, köztük Alekszej Navalnij ellenzéki politikust. Az úgynevezett "putyini cárizmus" ellen demonstráltak Oroszország-szerte, két nappal az elnök újbóli beiktatása előtt.

„Most láthatjátok. Azt mondják, hogy ez a város, Moszkva Putyiné. Igaz ez? Azt mondják, hogy ez a város a polgármesteré. Igaz ez? Kié ez a város?” – tüzelte az egybegyűlteket Alekszej Navalnij ellenzéki politikus. „A miénk” - hangzik a tömeg válasza.

Végül a rendőrök őrizetbe vették, és kezénél-lábánál fogva elcipelték az ellenzékit a Puskin térről.

Moszkva szívében hirdettek kormányellenes tüntetést két nappal Vlagyimir Putyin elnöki beiktatása előtt. A hatóságok nem adtak engedélyt a demonstrációra, aki kiment, az számíthatott a hatósági fellépésre.

Navalnij Putyin kihívójaként akart indulni a márciusi elnökválasztáson, de büntetett előélete miatt kizárták a megmérettetésből. Sikkasztásért ítélték el, tipikus vád a Kreml politikai ellenfelei számára. Az ellenzéki vezető pénteken a youtube-ra feltett üzenetben biztatta az embereket a tüntetéseken való részvételre Putyin és az új cárizmus ellen.

 „A korrupció ellen tiltakozom, és a hatóságok ellen, amelyek elnyomják a szólás- és véleményszabadságot. Az orosz hatóságok pénzt akarnak, minél több pénzt szednek ki belőlünk. Mi pedig egy normális életet szeretnénk” – fogalmazott egy moszkvai tüntető.

A moszkvai és a szentpétervári tüntetésen is könnygázt, gumibotot vetett be a rendőrség, a tömeg a hatósági felszólításra sem oszlott fel. Ellenzéki források szerint 19 városban több mint ezer személyt vettek őrizetbe.

Vlagyimir Putyin hétfőn teszi le hivatali esküjét, és megkezdi negyedik elnöki ciklusát, egészen 2024-ig. Államfői, illetve miniszterelnöki tisztségben már 18 éve vezeti Oroszországot, ő lesz Sztálin után a leghosszabb ideig kormányzó orosz vezető.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!