2020. február 26.,
szerda, Géza napja

Erőszakba torkollt hétvége Libanonban

Hír TV

2019. december 16., hétfő 10:46

Több mint ötven ember megsérült a kormányellenes tüntetésekben Libanon fővárosában, Bejrútban. A tiltakozók kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik könnygázzal tartóztatták fel őket. A lakosság továbbra is a teljes politikai távozását követeli.

Háborús állapotok uralkodtak a hétvégén Bejrút utcáin. A tüntetők kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik könnygázzal és gumilövedékkel próbálták megfékezni az ámokfutást.

Habár szombat estére helyreállt a rend, vasárnap ismét folytatódott a demonstráció. A tüntetők megpróbálták áttörni a parlamentet és a kormányzati központot védő kordont.

Több száz rohamrendőr vonult az utcákra. Több demonstrálót őrizetbe vettek, volt akit meg megvertek. A könnygáztól többen elájultak, a mentők tájékoztatása szerint 54 embert kellett ellátni különféle sérülésekkel.

A kormányellenes megmozdulások októberben kezdődtek. A tüntetők korrupcióval vádolták az ország vezetését, amely az 1990-ben véget ért polgárháború óta a legsúlyosabb gazdasági válságba taszította az országot. A tiltakozások hatására október végén lemondott Szaad Hariri kormányfő. Az új kormány megalakulásáról szóló tárgyalások azonban nem jártak sikerrel, ezért az államfő az új kabinet megalakulásáig a folyamatban lévő ügyek intézésére kérte őket.

A lakosság nem nézi jó szemmel Hariri visszatérését a kormány élére. A tüntetők pártoktól független miniszterelnököt és további reformokat követelnek. Az új kormány felállása azonban tovább csúszik, ezzel elmélyítve a gazdasági és pénzügyi válságot.

Hír TV