2020. június 4.,
csütörtök, Bulcsú napja

Erdőtüzek tombolnak Ausztráliában

2019. november 8., péntek 12:48

17 helyen hirdettek vészhelyzetet az Ausztrália keleti partvidékén pusztító bozóttüzek miatt. A hatóságok szerint a pusztítás mértéke példátlan. A Sydney mellett található Kék-hegységtől Queensland államig csaknem 100 különálló bozóttűz lángol.

Vörösbe borult az ég az Ausztrália keleti partján fekvő Port Macquarie városa fölött. Az aszály sújtotta Új-Dél-Wales és Queensland államokban csaknem száz bozóttűz pusztít, amik várhatóan tovább terjednek. Hatósági értesülések szerint az északi régiókban több ház összeomlott, néhány lakos és tűzoltók is megsérültek az oltás közben.

„Sajnos ez teljesen új számunkra, soha nem találkoztunk még hasonló helyzettel, amikor egy időben ennyi tűz ilyen hevesen pusztít. Több mint 1000 tűzoltó dolgozik az oltáson, és mintegy 70 helikoptert vetettünk be”

– mondta az új-dél-wales-i tűzoltóparancsnok

A Sajtóértesülések szerint a lángok miatt sokan nem tudják elhagyni otthonaikat, a mentőegységek pedig nem tudnak a közelükbe jutni. A vészhelyzet miatt hatóságok több helységet evakuáltak, és számos utat lezártak.

A tomboló tűzben több száz koala veszett oda, hiszen a terjedő lángok az erszényesek élőhelyét, az eukaliptusz fákat tizedeli.

„Minden szükséges holmit bepakoltam az autómba. Amint szükségesnek látom, beülök és maximum fél óra alatt el tudom hagyni a területet”

– mondja ez a helyi lakos.

Szakértők szerint a nagy mennyiségű tűz hatással van az időjárásra is, az erőteljes meleg levegőfeláramlás hatására ugyanis füstgomolyfelhők keletkeznek. Az ilyen felhők okozta széllökések tovább súlyosbíthatják a tűzvész pusztítását.

HírTV