2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Külföld

Erdőtüzek tombolnak Ausztráliában

17 helyen hirdettek vészhelyzetet az Ausztrália keleti partvidékén pusztító bozóttüzek miatt. A hatóságok szerint a pusztítás mértéke példátlan. A Sydney mellett található Kék-hegységtől Queensland államig csaknem 100 különálló bozóttűz lángol.

  • Erdőtüzek tombolnak Ausztráliában

Vörösbe borult az ég az Ausztrália keleti partján fekvő Port Macquarie városa fölött. Az aszály sújtotta Új-Dél-Wales és Queensland államokban csaknem száz bozóttűz pusztít, amik várhatóan tovább terjednek. Hatósági értesülések szerint az északi régiókban több ház összeomlott, néhány lakos és tűzoltók is megsérültek az oltás közben.

„Sajnos ez teljesen új számunkra, soha nem találkoztunk még hasonló helyzettel, amikor egy időben ennyi tűz ilyen hevesen pusztít. Több mint 1000 tűzoltó dolgozik az oltáson, és mintegy 70 helikoptert vetettünk be”

– mondta az új-dél-wales-i tűzoltóparancsnok

A Sajtóértesülések szerint a lángok miatt sokan nem tudják elhagyni otthonaikat, a mentőegységek pedig nem tudnak a közelükbe jutni. A vészhelyzet miatt hatóságok több helységet evakuáltak, és számos utat lezártak.

A tomboló tűzben több száz koala veszett oda, hiszen a terjedő lángok az erszényesek élőhelyét, az eukaliptusz fákat tizedeli.

„Minden szükséges holmit bepakoltam az autómba. Amint szükségesnek látom, beülök és maximum fél óra alatt el tudom hagyni a területet”

– mondja ez a helyi lakos.

Szakértők szerint a nagy mennyiségű tűz hatással van az időjárásra is, az erőteljes meleg levegőfeláramlás hatására ugyanis füstgomolyfelhők keletkeznek. Az ilyen felhők okozta széllökések tovább súlyosbíthatják a tűzvész pusztítását.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!