2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Erdogan–Merkel találkozó: oldódik-e a feszült viszony?

Megkezdte kétnapos berlini látogatását a török elnök. Recep Tayyip Erdogan előbb a német államfővel, majd Angela Merkel kancellárral találkozik. A két ország viszonya megromlott, miután a török hatóságok több német állampolgárt is börtönbe zártak, a két évvel ezelőtti puccskísérletben játszott állítólagos szerepük miatt. Merkel a találkozó előtt Bajorországban kampányolt.

  • Erdogan–Merkel találkozó: oldódik-e a feszült viszony?

Örült Recep Tayyip Erdogan érkezésének a berlini törökök egy csoportja. A kétnapos látogatásra érkező török államfő azonban nem mindenhol számíthat ilyen szívélyes fogadtatásra. A két ország viszonya rendkívül feszült, mióta több német-török kettős állampolgárt is börtönbe zártak Törökországban, köztük újságírókat is, azzal vádolva őket, hogy közük volt a két évvel ezelőtti puccskísérlethez.

Erdogan elnök előbb Frank-Walter Steinmeier államfővel, majd Angela Merkel kancellárral találkozik. Az egyeztetésre Erdogan érkezhetett csalódottabban: közvetlenül a találkozó előtt derült ki, hogy Németország rendezheti a 2024-es labdarúgó Eb-t, amire Törökország is pályázott.

„Szerintem mindannyian emlékszünk arra, hogy milyen jól teljesítettünk a 2006-os vb rendezőjeként, ezért meggyőződésem, hogy Németország csodálatos házigazda lesz” – mondta Merkel.

A német kancellár az októberi bajor helyhatósági választásokra készülve Augsburgba utazott, és egy helyi lap fórumán válaszolt újságírói kérdésekre. A többi közt arra is, hogy egyetért-e pártja egyik képviselőjével, aki szerint tartományi szinten akár a radikális jobboldali AfD-vel is együttműködhet a konzervatív CDU.

„Ezt természetesen kategorikusan kizárom” – zárta rövidre Merkel.

Merkel azt is elmondta, hogy Bajorországban az a legfőbb célja a konzervatív kormánypártoknak, hogy visszafogják a bevándorlás-ellenes párt erősödését. Az AfD a tartományban már népszerűbb, mint a szociáldemokraták, a felmérések szerint.

„Minden lehetséges eszközzel azon kell dolgoznunk, hogy az AfD a jövőben a lehető legkisebb támogatást kapja. Vagyis komolyan kell vennünk az embereket aggasztó problémákat, amiket meg is kell oldanunk. De meg kell húznunk a határt is, amikor a gyűlöletről van szó, amikor a kisebbségeket kizárják a társadalmi életből, amikor azt hirdetik, hogy muszlimok ne járhassanak német iskolákba. Ettől teljes mértékben el kell határolódni” – fejtette ki a kancellár.

Merkel beszélt Orbán Viktorról is. Merkel azt mondta: jónak tartja, ahogy Magyarország megvédte a schengeni zóna külső határait, azt viszont nem, ahogy a már Európába érkezett menekültekkel bánik. A kancellár hozzátette: furcsának tartja, ahogy a magyar kormányfő Németországot szidja, amiért befogadta azokat a menekülteket, akik még a magyar határkerítés megépítése előtt Európába érkeztek.

(Kezdőkép: twitter.com/Akparti)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!