2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Erdogan pofont ígér az amerikaiaknak

Hír TV

2018. február 13., kedd 19:10, frissítve: kedd 20:21

Nyíltan fenyegeti Törökország az Egyesült Államokat a szíriai harctéren. Erdogan elnök török pofont ígér az amerikaiaknak, és hamarosan minden eddiginél rosszabb lehet a viszony a NATO két legnagyobb hadseregét adó országok között.

Török katonai konvoj halad a szíriai Afrin körzet felé. A kurd milíciák által irányított területet több mint három hete ostromolja Törökország arra hivatkozva, hogy a szíriai kurdok valójában terroristák, akik a törökországi kurdokkal az ankarai kormány ellen szervezkednek.

A szíriai kurdok az Egyesült Államok helyi katonai szövetségesei, és Amerika szerint hiba volt ellenük új frontot nyitni az amúgy is sokszereplős szíriai harcokban.

„Ami most Afrinban történik, rossz irányba tereli a figyelmet és a katonai erőt. Elvonja a katonákat a fele részben kurdokból álló Szíriai Demokratikus Erőktől” – fogalmazott James Mattis amerikai védelmi miniszter.

Ráadásul a török hadsereg hamarosan a szintén kurdok vezette Manbidzsban is offenzívát indíthat. Itt pedig már nemcsak pénzzel, de katonákkal is támogatja a kurdokat az Egyesült Államok, vagyis egy esetleges török hadműveletnek amerikai áldozatai is lehetnek – úgy, hogy a törökök és az amerikaiak elvben szövetségesek a NATO két legnagyobb haderejével a hátuk mögött.

Az amerikai hadsereg egyik vezetője Manbidzsba látogatva azt üzente a törököknek: – Agresszívan fogunk reagálni, ha megtámadtok minket.

Recep Tayyip Erdogan elnök válaszul nyíltan megfenyegette az Egyesült Államokat, mert szerinte szándékosan támogat törökellenes terroristákat.

– Azok, akik a szeparatista Kurdisztáni Munkáspárt tagjai mellé állnak, és aztán azt mondják, nem is tudták, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt tagjai, vagy rosszat akarnak, vagy vakok, vagy ostobák. Az is nyilvánvaló, hogy aki azt mondja: „agresszívan fogunk reagálni, ha megtámadtok minket”, az még sosem kapott igazi török pofont – mondta a török elnök.

A török külügyminiszter nem sokkal korábban azt mondta: a török-amerikai kapcsolatok fontos útelágazáshoz érkeztek, és vagy helyrehozzák a viszonyukat, vagy teljesen szakítanak egymással - más lehetőség nincs.

Mevlüt Cavusoglu így várja amerikai kollégáját, Rex Tillersont, aki csütörtökön látogat Törökországba, az előzetes tervek szerint.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!