2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Erdogan az utolsó ütést is bevitte a szabad sajtónak

Hír TV

2018. március 25., vasárnap 18:36

Európai liberális és zöldpárti képviselők közleményben kérték az Európai Bizottság elnökétől, hogy szólaljon fel a törökországi jogsértések ellen a jövő heti várnai török–uniós csúcson. A képviselők emlékeztettek, hogy a héten végleg megszűnt a szabad sajtó az illiberális államban, miután Erdogan elnök egyik barátja felvásárolta az utolsó ellenzéki lapokat.

Törökországban több mint 150 ellenzéki újságíró van rács mögött terrorizmus vádjával. Közülük egyet szabadon engedtek. „Boldog vagyok, hogy újra a családommal lehetek. De több ezren vannak rács mögött olyanok, akiknek semmi közük nem volt a puccshoz, csak demokráciát akarnak. Amíg ők nem szabadok, Törökország se szabad” – mondta az újságíró.

Az Erdogan-rezsim épp a héten rúgta az utolsót a szabad sajtóba azzal, hogy felvásárolták az utolsó független médiacsoportot. Az illiberális módszer lényege, hogy a kormányzat visszaéléseiről cikkező lapcsoportot rendszeresen megbüntette a médiafelügyelet, miközben az állami hirdetéseket megvonták, az adóhatóság pedig eljárást indított. A csődbe vitt cégre Erdogan elnök személyes jó barátja tett visszautasíthatatlan ajánlatot.

„Nagyon aggasztó, hogy a kormány beszántotta az utolsó független országos médiacsoportot. Pénzügyi okokra hivatkoznak, de mindenki tudja, hogy ez egy politikai manőver. A 2019-es választás előtt felszámolják az ellenzéket és a kormányt számon kérő civileket” – mondta Erol Onderoglu, a Riporterek Határok Nélkül tagja.

Törökországban a másfél évvel ezelőtti puccs óta rendkívüli állapot van. 160 ezer közalkalmazottat bocsátottak el politikai okokból, 40 ezren börtönbe kerültek. Az emberi jogi visszaélések leállítását az ENSZ is hiába kérte.

„A legriasztóbb megállapítás, hogy legalább száz esetben a török hatóságok a terrorizmussal vádolt férfiak feleségeit is őrizetbe vették. A terhes és nemrég szült nőket, sőt még a csecsemőket is. Más esetekben a gyerekeket erőszakkal szakították el a szüleiktől” – mondta Ravina Shamdasani, az ENSZ emberi jogi szóvivője.

A diktatúrává alakuló Törökországra az Európai Unió sem tud nyomást gyakorolni. Erdogan hárommillió menekülttel tartja sakkban Brüsszelt: amíg a határt zárva tartja, olyan illiberális államot épít, amilyet akar. Az EU és Törökország március utolsó hetében tart csúcstalálkozót, de a demokráciát illető kérdések ezen nem szerepelnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!