2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Erdélyi pálinkaversenyre várnak jelentkezőket a Vásárhelyi Forgatag szervezői

A IV. Erdélyi Pálinka és Párlatversenyre várnak jelentkezőket, a már hagyományosnak számító mustra győztesét a Marosvásárhelyen minden évben megtartott Forgatag elnevezésű fesztivál keretében hirdetik ki - közölték kedden a szervezők.

  • Erdélyi pálinkaversenyre várnak jelentkezőket a Vásárhelyi Forgatag szervezői

A Vásárhelyi Forgatag és az Erdélyi Pálinka Lovagrend közös szervezésében megtartott versenyre augusztus 27-ig lehet beküldeni fél liternyi mintát. A versenyre bármilyen erdélyi pálinkával be lehet nevezni, így lehet saját főzésű, bérfőzdéknél készített, bejegyzett termelő által készített, eladásra vagy saját fogyasztásra készített pálinka is. Jelentkezéskor fel kell tüntetni a termelő nevét, elérhetőségét, a települést, ahonnan származik, milyen gyümölcsből készült a pálinka, mennyi az alkoholfoka, milyen évjárat, illetve pár sorban a termelőnek is be kell mutatkoznia.

Gáspár Botond programfelelős az MTI-nek elmondta, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a versenyre inkább Székelyföldről jelentkeznek, de szeretnék bevonni Erdély valamennyi régióját. Volt olyan év is, amikor a százötevnet is meghaladta a beküldött minták száma. A szervezők célja, hogy felzárkózzanak az ismert magyarországi versenyek színvonalára és Erdélyben is minőségi pálinkafőzési mozgalmat indítsanak el. Hozzátette: a versenyen résztvevők a pálinka lovagrend tagjaitól szakmai útmutatást is kaphatnak arról, hogy miként tehetik jobbá terméküket.

Hangsúlyozta: nem az a céljuk, hogy minél több jelentkezője legyen a versenynek, hanem az, hogy a beküldött minták jó minőségűek legyenek. Egyúttal azt az Erdélyben még elterjedt évszázados mentalitást is meg akarják változtatni, miszerint nem a szép, hanem az lehullott gyümölcsből főzik a pálinkát.

Gáspár Botond úgy vélte, Erdélyben nagy előnyt jelent, hogy megteremnek a különböző erdei gyümölcsök, így ezekből igen erős aromájú és finom pálinkát lehet főzni.

A zsűri augusztus 30-án értékeli a beküldött mintákat, majd egy nappal később hirdetnek eredményt.

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!