2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Erdélyi lap: Megrendezett színjátéknak tartja a román ügyészség a kidobott levélvoksok körüli botrányt

A sajtó számára előre kitervelt színjátéknak tartja Mircea Galina, a Maros megyei ügyészség szóvivője az idei magyarországi országgyűlési választásokat megelőző erdélyi levélszavazatos botrányt, amelyre hivatkozva az ellenzék az összes levélvoks megsemmisítését követelte - közölte csütörtökön internetes oldalán a Krónika című lap.

  • Erdélyi lap: Megrendezett színjátéknak tartja a román ügyészség a kidobott levélvoksok körüli botrányt

 Az erdélyi lap megtudta: tovább nyomoz az ügyészség azoknak a részben megégetett magyarországi levélszavazatoknak az ügyében, amelyeket a Marosvásárhely melletti Jedd település határában, egy illegális szeméttelepen találtak néhány nappal az országgyűlési választások előtt. "Úgy tűnik, nem érvényes szavazatokról van szó, az azonosító adatok hiányosak. Minden jel arra utal, hogy egy megrendezett akcióról van szó, hiszen mind a tizenhárom szavazólapnak csak a széle volt megégetve, utána pedig eloltva. A nyomozás még nem zárult le, de elmondhatom, hogy 90 százalékban színjátékról van szó" - mondta a Maros megyei vádhatóság szóvivője a Krónikának.

Mircea Galina hozzátette: a magyarországi ügyészséggel is együttműködnek. A román vádhatóság megpróbálta kideríteni, ki lehet az a személy, aki egy feltöltős kártyás telefonról felhívta az egyik marosvásárhelyi újságírót, és közölte vele, hogy meggyújtott szavazócédulákat talált. Az "informátor" azóta sem használja a Punctul.ro portál munkatársának megadott számát. A nyomozók dolgát az is nehezíti, hogy az illegális szeméttelep környékén egyetlen térfigyelő kamera sem található. Az ügyészségi illetékes szerint jóformán egyetlen esélyük maradt: a bukaresti biokriminalisztikai laboratórium vizsgálati eredménye. Kollégái annyit tudtak meg, hogy a szavazólapokat a Román Posta és a szavazók postaládái közti úton "térítették el".

A Krónika felidézte: Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke szerint egy tizennégy évvel korábbi esetre emlékeztet a március végén "véletlenszerűen megtalált", megégetett szavazólapok ügye. 2008 februárjában azonos forgatókönyv szerint már megpróbálták lejáratni a székelyföldi magyarságot. "Eldobott és elégetett szavazólapokról szóltak az első kérdések tizennégy évvel ezelőtt, amikor először választottak meg az SZNT elnökévé. A tisztújító gyűlés egy másfél évig tartó népszavazásra tett pontot, és közölte annak végleges eredményét: több mint 210 ezren szavaztak Székelyföld autonómiájára" - írta közösségi oldalán Izsák Balázs. A marosvásárhelyi román sajtó azonban nem a székelyek autonómiaigényre volt kíváncsi.

Az SZNT újonnan megválasztott elnökének "a kamerák kereszttüzében, mikrofonok erdeje előtt" kellett nyilatkoznia egy számára addig ismeretlen eseményről: Jedden félig elégett szavazólapokat talált egy ismeretlen személy, aki erről értesítette a román sajtót. Az SZNT elnöke a Krónikának elmondta: akárcsak az idei esetben, az akkori szavazólapok sem voltak annyira elégve, hogy ne legyen kiolvasható a szavazati szándék. A "tettesek" akkor is Marosvásárhely és Jedd között szórták szét a bizonyítéknak szánt dokumentumokat. "Már akkor hangsúlyoztam, hogy aljas provokációról van szó" - szögezte le a Krónikának Izsák Balázs, rámutatva: akkor is a nemzeti oldalt próbálták lejáratni, hiszen az állítólagos illegális szeméttelepen kivétel nélkül az autonómiát elutasító szavazatokat találtak.

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!