2021. január 19.,
kedd, Sára, Márió napja

Enyhén javult a járványhelyzet Ukrajnában, Szerbiában azonban gyorsan terjed a vírus

2020. november 30., hétfő 17:02

Valamelyest mérséklődött a koronavírus-járvány Ukrajnában, de az egészségügyi tárca szerint a helyzet továbbra is súlyos. Csehországból is kedvezőbb adatok érkeztek az elmúlt hetek mutatóihoz képest. Moldovában és Szerbiában azonban további szigorításokat vezetnek be a kór terjedése miatt.

Önkéntesek segítik az önkormányzatok munkáját Ukrajna több településén. Elsősorban gyógyszert, élelmiszert és vizet szállítanak azoknak, akiknek ellátását nem tudják biztosítani sem a hozzátartozók, sem a hatóságok.

Ahol rokonok gondoskodnak szeretteikről, ott sok esetben az okoz problémát, hogy nem tudják megfelelő módon kezelni a betegeket.

"Az édesanyám fullad és sokat sír. Nem tudom, mit kellene tenni, mert nem vagyok egészségügyi szakember. Segítenék, mégsem tudok. Olvastam az egyik közösségi oldalon, hogy hozzá lehet jutni lélegeztetőgéphez, most azon fáradozok, hogy beszerezzek egyet"

- mondta egy nő.

Bár Kijev adatai szerint valamelyest mérséklődött a hétvégén a fertőzés terjedése, az egészségügyi miniszter szerint a helyzet még mindig feszült. A legtöbb új beteget továbbra is a fővárosban regisztrálják.

A tárcavezető közölte, a hatóságok rajtaütésszerűen tesznek látogatásokat az ország különböző kórházaiban, hogy személyesen mérjék fel az állapotokat. 

Ukrajnához képest még rosszabb a helyzet Moldovában, ahol ismét egészségügyi vészhelyzet lépett életbe, miután novemberben a naponta diagnosztizált új koronavírusos esetek száma tartósan 1000 fölé emelkedett.

Elmaradnak az országban a sportesemények, bezárnak a színházak, mozik, koncerttermek és elmaradnak a konferenciák is. Az éttermeknek pedig 22 órakor be kell zárniuk. 

Szerbia sem lélegezhet fel, miután eddig nem hoztak érdemi javulást a korlátozóintézkedések. Hétfőtől ismét virtuális oktatást vezettek be az általános iskolák felső osztályai, valamint a középiskolák számára. A kormány emellett a felsőoktatási intézményeknek is ugyanezt javasolta.

A kór terjedése miatt a vendéglátóhelyek és üzletek munkaidejének további rövidítését tervezik és szigorítanak a határátlépés szabályain is. 

Csehországból azonban kedvező hírek érkeztek. Vasárnap 1074 új fertőzést mutattak ki a szűrések, ami szeptember 20-a óta a legalacsonyabb napi esetszám. 

Csökkent a kórházban kezelt betegek és az áldozatok száma is. Ezért Prága úgy döntött, hogy bizonyos korlátozásokkal csütörtöktől kinyithatnak az üzletek és az éttermek.

Megszűnik az éjjeli kijárási tilalom is, de az arcmaszkokat biztosan hordani kell a december 12-ig elrendelt szükségállapot végéig.

HírTV