2020. október 23.,
péntek, Gyöngyi napja

ENSZ: Szíriai és orosz harci repülőgépek háborús bűncselekményeket követtek el Szíriában

MTI

2020. július 7., kedd 15:30

Szíriai és orosz harci repülőgépek háborús bűncselekménynek minősíthető légitámadásokat követtek el a közel-keleti országban iskolák, kórházak és piacok ellen Idlíb tartományban egy kedden Genfben nyilvánosságra hozott ENSZ-megfigyelői jelentés szerint, amely szintén elítélte a szélsőséges iszlamista merényleteket az országrészben.

A terület pontos célkijelölés, válogatás nélküli bombázása a kormányerők és támogatóik részéről a Törökországgal egyeztetett márciusi tűzszünet előtt több száz halálos áldozattal járt, és közel egymillió embernek kellett elmenekülnie a lakóhelyéről, mindez emberiesség elleni bűntettnek minősíthető - hangzik a jelentés.

A világszervezet megfigyelői szerint ugyanakkor a szélsőséges iszlamista "szent háborút" vívó dzsihadisták is tüzérséggel lövik a lakott területeket minden indokolt katonai szükségszerűség nélkül. Az Északnyugat-Szíria egy részét uralma alatt tartó, most Hajat Tahrír as-Sam, korábban an-Nusztra Front névre hallgató szélsőségesek emellett kínozzák és meggyilkolják a foglyaikat.

Az teljesen világos, hogy a kormánypárti erők és a terroristák is súlyosan megsértik a háborús jogokat és a polgári lakosság jogait - írta a bizottság élén álló Paulo Pinheiro.

A jelentés a 2019 novembere és 2020 júniusa közötti időszakot tekintette át légi felderítési adatokra és szemtanúk beszámolóira támaszkodva.

MTI

x
Rendkívüli hír