2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

ENSZ: Kudarcot vallott a tűzszünet, mert naponta idlíbi civilek halnak meg

A felkelők utolsó szíriai fellegvárának számító, északnyugat-szíriai Idlíb tartományban zajló harccselekmények haladéktalan leállítására szólított fel pénteken Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, mivel - mint mondta - a január 12-én életbe lépett, Törökország és Oroszország által is megerősített tűzszünet nem képes biztosítani a civilek védelmét.

  • ENSZ: Kudarcot vallott a tűzszünet, mert naponta idlíbi civilek halnak meg

Szemtanúk és a felkelők forrásai szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök és a vele szövetséges Oroszország légiereje újfent bombázza a tartományt. Moszkva tagadta, hogy a civillakosságot bombázták volna.

"Rettentően sajnálatos, hogy naponta civilek halnak meg levegőből vagy a földről indított rakétáktól" - hangsúlyozta Bachelet.

"Ez a (tűzszüneti) megállapodás, hasonlóan a tavalyi évben kötöttekhez, csődöt vallott a civilek védelmében" - fűzte hozzá a főbiztos.

Mint mondta, irodája olyan értesülésekhez jutott, miszerint január 15-én újraindultak a légicsapások Idlíb ellen, emellett fegyveres csoportok életeket követelő támadásokat indítottak a földön is.

"Emberek halnak meg; sokan mindkét oldalon" - jelentette ki Jeremy Laurence, az ENSZ emberi jogi illetékes szóvivője sajtótájékoztatóján.

Laurence szerint tavaly április vége óta, amikor ismét fellángoltak az ellenségeskedések az úgynevezett idlíbi feszültségmentesítési övezetben, a világszervezet megfigyelői több olyan incidenst igazoltak, amelyek során civileket öltek meg. Számításaik szerint a polgári áldozatok száma ebben az időszakban 1506 volt, közülük 293 nő és 433 gyermek.

Az ENSZ csütörtökön közölte, hogy december óta mintegy 350 ezren, főleg nők és gyermekek menekültek el a harcok elől Idlíbből a török határ közelébe.

Idlíb tartomány nagy részét és a környező Aleppó, Hama és Latakia tartományok egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet tartja uralma alatt. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ága volt.

Az északnyugat-szíriai feszültségcsökkentési övezetet Oroszország, Törökország és Irán alakította ki egy, az úgynevezett asztanai folyamat keretében 2017 májusában aláírt megállapodást követően. A zónába Szíria más térségeiből családjaikkal együtt áttelepülhettek azok az ellenzékiek, akik nem voltak hajlandók letenni a fegyvert. Az övezethez Idlíb mellett Latakiából, Hamából és Aleppóból is tartoznak területek. Idlíb népessége az utóbbi években 3 millióra duzzadt, miután sokan mások is ide menekültek a korábban országszerte dúló harcok elől.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!