2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Külföld

ENSZ: A jövő év humanitárius katasztrófába torkollhat

A jövő év humanitárius katasztrófába torkollhat - figyelmeztetett az ENSZ Élelmezési Világalapjának (WFP) vezetője az ENSZ-közgyűlésnek a koronavírus-járványról tartott rendkívüli ülésszakán pénteken. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója pedig hangsúlyozta, hogy a gazdag országok az oltásért tolongásban nem tiporhatják el a szegényeket.

  • ENSZ: A jövő év humanitárius katasztrófába torkollhat

Az új típusú koronavírussal világszerte eddig 65 millió ember fertőződött meg igazoltan, a vírus okozta betegségnek több mint 1,5 millió halottja van.

"2021 katasztrofális esztendő lesz a mostani állapotokat tekintve"

- mondta David Beasley, a WFP főigazgatója, hozzátéve, hogy az éhezés több tucatnyi országban "már az ajtón kopogtat". Beasley szerint 2021-ben feltehetően az ENSZ megalapítása óta eltelt 75 esztendő legrosszabb humanitárius válsága következik.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója 4,3 milliárd dollár azonnali befizetését sürgette a vakcinamegosztó programba.

Egyszerűen nem fogadhatjuk el, hogy a szegényeket a gazdagok eltapossák a védőoltásért való tülekedésben

- hangsúlyozta.

A legutóbbi hetek vakcinakísérleteinek kedvező eredményei révén a fény az alagút végén egyre erősebb - mondta Tedrosz a részben virtuálisan tartott ülésszak második napján.

António Guterres ENSZ-főtitkárhoz hasonlóan Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz is figyelmeztetett, hogy a védőoltás nem old meg minden problémát.

"Az oltás nem szünteti meg a világjárványt kiváltó sebezhetőségeket. Nincs védőoltás a szegénység, az éhség ellen. Nincs védőoltás az egyenlőtlenségek és az éghajlatváltozás ellen"

- figyelmeztetett. "Amikor a világjárvány véget ér, meg súlyosabb kihívással fogjuk szemben találni magunkat, mint a kezdete előtt" - jelentette ki.

A WHO főigazgatója ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a védőoltásokkal kapcsolatos kedvező fejlemények miatt terjed az a nézet, hogy már vége a járványnak.

Tedrosz szerint

a világjárvány még sokáig eltart, és az állampolgárok és a kormányok döntései határozzák meg rövid távon annak alakulását, illetve a pandémia utáni helyzetet.

Emlékeztetett, hogy jelenleg számos országban erőteljesen terjed a vírus, ami hatalmas nyomást gyakorol a kórházakra, az intenzív osztályokra és az egészségügyi dolgozókra.

A Pfizer amerikai gyógyszergyár és a BioNTech német biotechnológiai cég által kifejlesztett védőoltást szerdán engedélyezte Nagy-Britannia, amely így elsőként kezdi meg a világban a tömeges oltást.

Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója pénteken Genfben szintén figyelmeztetett, hogy a vakcinák a koronavírus elleni harc jelentős részét képezik, de önmagukban nem vetnek véget a járványnak.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!