2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

Jöhet a hard Brexit, kemény kilépésre számíthat Nagy-Britannia

MTI

2019. január 15., kedd 20:43, frissítve: szerda 11:40

Leszavazta a brit parlament Theresa May Brüsszellel kötött kilépési megállapodását. Az alsóház 202 igen ellenében 432 vokssal elutasította a kilépési tervet. Theresa May a voksolás után arról beszélt, hogy ezzel a parlament a bizonytalanságot növelte. Az ellenzéki Munkáspárt szerdán bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen.

Nagy volt az izgalom kedd este a Westminsterben, évtizedek óta nem volt ekkora tét egy szavazáson a londoni alsóházban. Theresa May Brüsszellel kötött megállapodása még a vártnál is nagyobb arányban bukott el. Több, mint kétszeres, 230 voksnyi többséggel utasították el a kilépési egyezséget. Évtizedek óta nem volt erre példa a brit alsóházban, hogy a kormány előterjesztését ilyen arányban szavazták volna le. 118 konzervatív képviselő voksolt saját vezetője ellen, ez példa nélküli törés a párt történetében. 

Theresa May a szavazás előtti beszédében arról beszélt, hogy elutasítás esetén két alternatíva marad: a Brexit-folyamat leállítása vagy a megállapodás nélküli kilépés az Európai Unióból. A voksolás után pedig azt mondta, hogy a döntéssel a parlament a bizonytalanságot növelte.

„Arra kérem a ház mindkét oldalát, hogy hallja meg a nép szavát. Az emberek azt akarják, hogy ennek az ügynek pont kerüljön a végére. És hogy Önök működjenek együtt a kormánnyal, hogy éppen ezt véghezvigyük” – így a brit miniszterelnök.

A baloldali ellenzék szerint két év tárgyalási kudarc-sorozat után a konzervatív kormány alkalmatlannak bizonyult az ország vezetésére. Jeremy Corbyn szerint ezért bizalmi szavazásra van szükség Theresa May és kormánya ellen.

A döntés következményeit a Corvinus Egyetem docensével, Gálik Zoltánnal elemeztük:

„Elnök úr, jelzem Önnek, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtok be a kormány ellen, ... és örömmel hallom, hogy a vita és a szavazás megtartására holnap sor kerülhet” – mondta Jeremy Corbin.

Maráczi Tamás külpolitikai szerkesztőnk a szavazásról:

A hónapok óta tartó Brexit-bizonytalanság nem szűnt meg kedd este sem, de a folyamatok felgyorsulhatnak: a bizalmi szavazáson Theresa May megbukhat, és akár előrehozott választásokra is sor kerülhet. Nagy kérdés, hogy az új politikai helyzetben a Brexitről szól esetleges új népszavazás igénye felerősödik-e.

• Sajnálatát fejezte ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodás brit alsóházi elutasítása miatt.

• Sebastian Kurz osztrák kancellár kizárta, hogy újratárgyalják az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnésének  feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, miután azt a brit törvényhozás alsóháza elutasította a kedd esti szavazáson. „Mindenesetre nem lehet szó újratárgyalásról” - jelentette ki Kurz az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva.

• A spanyol kormány sajnálatát fejezte ki a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét tartalmazó megállapodás brit alsóházi elutasítása miatt a kedd esti a szavazást követően. „A megállapodás a lehető legjobb, egy nem rendezett kilépés az EU számára negatív, az Egyesült Királyság számára katasztrófa lenne” - fogalmazott Pedro Sánchez miniszterelnök Twitteren közzétett üzenetében.

• A brit EU-tagság megállapodás nélküli, rendezetlen felszámolása a lehető legrosszabb megoldás - figyelmeztetett Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter hétfőn, miután a brit alsóház elutasította az EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

• Varsó új brit javaslatokra vár a Brexit ügyében, miután a londoni alsóház elutasította a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást - ebben az értelemben nyilatkoztak a lengyel kormányfő és a külügyminiszter-helyettes.