2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Eltüntették a székely csillagot Marosvásárhelyen

„Felkészülten” várják a romániai város hatóságai a Székely Szabadság Napját, írja a Mandiner a Főtér beszámolójára alapozva.

  • Eltüntették a székely csillagot Marosvásárhelyen

A Főtér szerint bár az eredeti terv szerint a vértanúk vásárhelyi obeliszkje köré a székely zászlón is szereplő nyolcszögű nap alakban raktak le térköveket, a városháza péntek délutánra már át is alakította a területet. Erről Dan Mașca, a Szabad Emberek Pártjának (POL) elnöke közölt fotókat a Facebook-oldalán, ezeken jól látszik, hogy már a csillag szárai közötti területet is kirakták térkövekkel.

Időközben leszerelték azt a kétnyelvű fémtáblát is, amely korábban az emlékműtől pár méterre lévő csorgóra került fel. Beszédes volt egyébként a portál szerint, hogy Sergiu Papuc alpolgármester a Zi-de-zi internetesi portálnak korábban azt mondta, nem akarja, hogy a „November 7.” negyedet úgynevezett Székelyfölddé alakítsák, ezért újra átnézik a terveket.

Mi több, az Agendademures.ro megtudta, Claudiu Maior, a polgármester tanácsadója ezután helyszíni szemlét is tartott, majd elrendelte az eredeti tervek átrajzolását és a kétnyelvű tábla levételét. Ehhez képest Cosmin Blaga, a városháza szóvivője pénteken délután a Székelyhonnak még azt mondta,  a magyarok iránti tiszteletből fogtak neki a térrendezésnek. Sőt azt is hangsúlyozta, hogy a vértanúk emlékművénél elkezdett munkálatok tervében benne van a nyolcágú csillag formájú tér kialakítása és a kétnyelvű felirat is. Vasárnapi írásában a Főtér megjegyzi: már a legkisebb utalás sincs a székelység jelképeire Marosvásárhelyen, a Székely vértanúk emlékművénél.

Azt is megígérte, hogy a munkálatokat vasárnapra befejezik, amikor a Székely Szabadság Napja alkalmával megemlékezést tartanak a helyszínen, a Székely Nemzeti Tanács szervezésében. Március 15-én az RMDSZ tartja itt a nemzeti ünnep alkalmából a központi rendezvényét, amelyre Szijjártó Péter külügyminisztert is várják. Izsák Balázs SZNT-elnök jogsértőnek és provokatívnak nevezte csütörtökön a székely jelképek eltávolítását.

Mandiner/Főtér

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!