2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Eltemették a múlt csütörtöki jemeni légicsapás áldozatait

51 civil, köztük 40 gyermek vesztette életét, amikor a kormányerőket támogató arab koalíció légiereje kilőtt egy iskolabuszt egy forgalmas piac közepén - a jemeni lázadók elleni harc részeként. Az ENSZ vizsgálatot követel az ügyben, a támadásban részt vevő Egyesült Arab Emírségek azonban hárítja a felelősséget, mondván: a háború már csak ilyen.

  • Eltemették a múlt csütörtöki jemeni légicsapás áldozatait

Lemészárolt gyermekek arcképével ellátott koporsók a jemeni Szaada tartományban. Tízes éveik elején járó fiúkat temettek a helyiek, miután csütörtökön egy iskolabuszt lőtt ki a szaúdi vezetésű koalíciós légierő, egy forgalmas piac közepén. A légicsapásban 51 civil vesztette életét, köztük 40 gyermek.

Azok a bűnök, amiket a koalíció itt elkövetett a gyermekek ellen, példátlanok, sosem történt még ilyen. Ezeket a bűnöket nem fogja megbocsátani az emberiség és a történelem. Ezeket a bűnöket Szaúd-Arábia és az Emírségek vezetői követték el a mocskos kezükkel Jemen gyermekei ellen - mondta egy szaadai lakos, Mohamed Galham.

A polgárháborúban a kormányerőket támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével hajt végre támadásokat az Iránnal szövetséges felkelők állásai ellen.

A civil célpontok támadása miatt most az ENSZ vizsgálatot követel. Szaúd-Arábia beleegyezett ebbe, és megígérte: akkor is nyilvánosságra hozza az eredményt, ha az Rijádra nézve terhelő lesz.

Az arab koalíció másik tagja, az Egyesült Arab Emírségek kormánya viszont jogosnak tartja a civilek elleni légicsapást, és azzal védekezik, hogy a háború már csak ilyen.

Egy háború nem olyasmi, ami teljesen tiszta ügy tud lenni, sajnos ezt kell mondjam. De elfogadom, hogy bírálják a koalíciót a háború, hogy úgy mondjam, humanitárius súlya miatt. De azt is el kell mondjam, hogy minden félnek el kell fogadnia, hogy része van abban, amit most csinálunk - mondta Anvar Gargas, külügyi államminiszter.

A jemeni kormányt támogató arab koalíció az Egyesült Államoktól, Nagy-Britanniától és Franciaországtól is logisztikai valamint felderítői támogatást kap. Azt egyelőre nem tudni, milyen hírszerzői értesülés alapján támadtak a szaúdiak és szövetségeseik egy iskolásokat szállító buszra, egy forgalmas piac közepén.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!