2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Elszakadáspárti elnököt választott a katalán parlament

Hír TV

2018. január 17., szerda 18:11, frissítve: szerda 18:20

Az új házelnök szerint a kormányalakítással az előző elnököt, Carles Puigdemont-t kellene megbízni, de ő önkéntes száműzetésben Brüsszelben van, mert Spanyolországban valószínűleg letartóztatnák. A katalán pártoknak most két hetük van a kormányalakításra.

Tüntetésre készültek, ehelyett vidáman ünnepelhetnek a függetlenségpárti aktivisták a katalán parlament előtt. A testület az első ülésén függetlenségpárti elnököt választott, aki korábban azt ígérte, hogy az elszakadásért fog küzdeni.

„Helyre kell állítani a katalán közintézmények működését, és teljesítenünk kell az állampolgárok követelését. Egységesnek kell lennünk, belső csatározások helyett azt kell tennünk, amit a szavazók kértek tőlünk” – hangoztatta Roger Torrent, a parlament új elnöke.

Az ő megválasztása volt a katalán kormányalakítás első lépése. Az új házelnök azt szeretné, hogy az előző elnök, Carles Puigdemont folytassa a munkáját, ami lényegében az elszakadás előkészítése lenne. Csakhogy Puigdemont Brüsszelben van önkéntes száműzetésben, és a spanyol hatóságok valószínűleg őrizetbe vennék, ha hazatérne.

„Bonyolult a helyzet, de Carles Puigdemont-nak minden joga megvan, hogy visszatérjen és folytassa a munkáját. Az emberek többsége őt támogatta, demokratikus módon került hatalomra, és nem demokratikus módon váltották le” – fogalmazott egy függetlenségpárti demonstráló.

A madridi kormány tavaly korlátozta a katalán autonómiát. Miután a függetlenségpártiak szereztek többséget a decemberi előre hozott választáson, az előjogokat nem is állították vissza. A spanyol miniszterelnök szerint nem hagyják, hogy Puigdemont Brüsszelből Skype-on irányítsa Katalóniát. A függetlenségi törekvések folytatása miatt a spanyol jegybank is figyelmeztetést adott ki.

„Egy ilyen helyzetnek közvetlen hatása lesz a spanyol gdp alakulására. Biztos, hogy a bizonytalanság miatt kisebb lesz a bruttó hazai össztermék. Nem brutális mértékű visszaesésre kell számítanunk, de az biztos, hogy negatív hatásról beszélünk” – közölte Luis María Linde jegybankelnök.

Tavaly decemberben egy egységpárti szervezet szerezte a legtöbb szavazatot, de összességében az elszakadáspártiaknak van több képviselői helyük. A pártoknak most két héten belül kell megállapodniuk a kormányalakításról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!