2021. április 13.,
kedd, Ida napja

Előreveszik az illegális bevándorlókat az oltási sorrendben

Magyar Nemzet

2021. február 5., péntek 15:59

Felháborodást váltott ki politikai körökben, hogy a skandináv ország koronavírus elleni oltási rendjében az illegális, papírok nélküli migránsok elsőbbséget élvezhetnek.

A Svéd Közegészségügyi Ügynökség közzétette a skandináv ország koronavírus elleni oltási rendjét. A szakemberek négy csoportba osztották az ország tízmilliós lakosságát, ennek alapján az oltás négy szakaszban történik majd. 

Elsőként az idősotthonokban lakókat és dolgozókat oltják be, illetve azokat, akik otthon ápolnak rászorulókat. A második szakaszba többek között az egészségügyi dolgozók, a 65 év felettiek és az elmúlt 12 hónapban szervátültetésen átesettek kerültek.

A harmadik szakaszba sorolták a 60–64 év közöttieket, illetve azokat a 18–59 év közöttieket, akik súlyos alapbetegségekkel küzdenek.

– A harmadik szakaszban elsőbbséget élveznek azok a csoportok is, amelyek különféle okokból nehézségekbe ütközhetnek a fertőzésszabályozási intézkedésekre vonatkozó ajánlások betartásában, és így megfertőződhetnek. Ez vonatkozik a demenciában szenvedő, kognitív vagy mentális fogyatékossággal élő, 18–59 éves emberekre, valamint 

érvényes azokra az emberekre is, akik szociálisan kiszolgáltatott helyzetben élnek, például hajléktalanok vagy nem rendelkeznek dokumentumokkal – olvasható az oltási tervben.

A negyedik szakaszba azok a 18 éves és ennél idősebbek kerültek, akik nem felelnek meg egyik szakasz követelményeinek sem, így jogosan merül fel az a kérdés, hogy az illegális bevándorlók miért kaphatnak hamarabb oltást.

A Svéd Demokraták vezetője, Jimmie Akesson a Twitter-oldalán adott hangot nemtetszésének.

„Ez egy nagyon figyelemre méltó prioritásrend. Valakinek a rangsorolása mindig más kárára történik. Észszerűtlen, hogy az illegálisan Svédországban tartózkodó emberek a svéd állampolgárok és a tartózkodási engedéllyel rendelkezők elé ugranak” – írta Akesson.

Svéd Közegészségügyi Ügynökség dokumentumába az is belekerült, hogy vakcinahiány esetén a társadalmi-gazdasági kritériumok alapján adják be az oltást. Ezt szintén kritizálták a Svéd Demokraták.

A skandináv országok közül Svédországot sújtja leginkább a járvány. A járvány kezdete óta 584 674 fertőzöttet regisztráltak, 12 028 ember pedig elhunyt. Eddig Svédországban az emberek mindössze három százalékát sikerült beoltani, döntő többségük ráadásul csak az első adagot kapta meg.