2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Elon Musk fellőtte egy Tesláját az űrbe

Hír TV

2018. február 7., szerda 07:29, frissítve: szerda 08:33

Sikeres volt az amerikai Falcon űrrakéta kilövése Floridában. A milliárdos Elon Musk cége által épített jármű 64 tonna terhet képes a világűrbe juttatni, ami több mint kétszerese az eddigi rekordnak és majdnem háromszorosa az amerikai űrsiklóprogram rakétáinak. Ez lehetővé teszi az eddiginél nagyobb műholdak és űrteleszkópok gyártását, amiknek a méretét eddig a szállítórakéták mérete korlátozta.

A világ legnagyobb kereskedelmi rakétájának a kilövését ünnepelték az elmúlt nap az amerikai űrközpontban. Az épület a NASA-é, de az amerikai államnak semmi köze a mostani projekthez. A teherrakétát a dél-afrikai származású milliárdos, Elon Musk cége, a SpaceX építette.

A jármű, a Falcon Heavy, gyakorlatilag három egymáshoz erősített rakéta. Ezek kilövés közben együttműködnek, de külön válnak le, és elvben irányíthatóan térnek vissza a Földre. Az újrahasznosítható részek miatt egy kilövés harmadannyiba kerül, mint a korábban használt NASA-űrsiklókkal, miközben a szállítható teher kétszerese a korábbinak. Igaz, a kísérleti kilövésen a háromból csak két rakétát sikerült visszaszerezni, a harmadik irányíthatatlanul csapódott a tengerbe.

„Még próbálom felfogni, hogy mi történt, mert egészen szürreális. Fantasztikus volt, valószínűleg életem legizgalmasabb napja” – kommentálta a cégtulajdonos, aki korábban 50 százalék esélyt adott a sikeres kilövésnek.

A kereskedelmi siker viszont garantált. A Falcon Heavy 64 tonnát tud földközeli pályára állítani, és a hagyományos értelemben vett világűrbe is több mint 20 tonnát vihet. Ez az eddigieknél kétszer-háromszor nagyobb műholdak, űrteleszkópok szállítását jelenti.

Elon Musk ezért egy másik, egyébként masszívan veszteséges vállalkozása reklámozására használta a kilövést. A Falcon egy régi Tesla Roadsert vitt magával egy bábuval – illetve több tonna betont, hogy elég nehéz legyen. A teherkapszulát a Nap irányába indították útnak, ha minden jól megy, a csillag gravitációját kihasználva az ŰrTesla eljut a Marsig, ahova Elon Musk cége a következő évtizedekben embert is küldene.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!