2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Élőláncot alkottak a palócok a határon

Több százan vettek részt a palócok élőláncában, amelyet Ipolytarnóc és Kalonda között alakítottak ki. A rendezvényt a Pro Kalon-diensis Polgári Társulás szervezte. A civil szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a Losonc környéki magyar falvakban 50% alá csökkent a magyarság aránya.

  • Élőláncot alkottak a palócok a határon

A Kalonda – Ipolytarnóc határátkelő szimbolikus hely. Ettől a ponttól lett 1920-ban elválasztó határfolyó az Ipoly, és ez a mértani közepe a felvidéki magyar régiósávnak is. A térség mégis a felvidéki magyarság leggyengébb láncszeme, mert a Losonc környéki magyar ajkú kisfalvakban, jóval 50% alá csökkent a magyarság aránya. Az Ipolyság és Kalonda között kihúzott élőlánccal erre a tényre hívta fel a figyelmet a Pro Kalondiensis Polgári Társulás. 

Legyen itt egy élettel teli közösség a jövőben, egy gócpont, hogy ez a ház ne válasszon el bennünket egymástól, és soha többé ne legyen itt se vámház, se őrház.

- mondta Papp Sándor, a Pro Kalondiensis Polgári Társulás elnöke. 

Nem könnyít a helyzeten, hogy a felvidéki magyar politikai közösség nem egységes. A legrégibb csehszlovákiai, majd szlovákiai magyar civil szervezet elnöke szerint ezért ma mindennél fontosabb a közös és egységes közéleti szerepvállalás.

Keményen és határozottan kimondva és követelve tesszük az asztalra azt, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy mi ne másodrendű állampolgárok legyünk saját szülőföldünkön.

- fogalmazott Bárdos Gyula, a CSEMADOK országos elnöke. 

Az eseményen felszólaló Emberi Méltóság Tanácsának elnöke szerint az anyaország alkotmányában felel az elszakított országrészekben élőkért.

Magyarország felelősséget visel a határon túli magyarokért, de azért az itt élőknek is felelőssége, hogy ne szakadjon el senki attól a közösségtől, amelyre büszkék lehetünk.

- jelentette ki Lomniczi Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke. 

A palócok élőláncában több százan vettek részt, de a szervezők jövőre már ötezer embert várnak.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!