2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Elnökválasztást tartanak Horvátországban

Megkezdődött az elnökválasztás Horvátországban. A voksolás esélyese a jelenlegi államfő, Kolinda Grabar-Kitarovic, aki a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség színeiben indul az újraválasztásért. Legfőbb kihívója a Szociáldemokrata Párt jelöltje, Zoran Milanovic volt miniszterelnök. Mivel mindkét jelölt támogatottsága 24%-on áll és egyikük sem szerzi meg a választók több mint felének támogatását, január 5-én második fordulót is rendeznek majd a két legtöbb szavazatot kapott jelölt között.

  • Elnökválasztást tartanak Horvátországban

Exit poll: Milanovic és Grabar-Kitarovic jut be a második fordulóba

Az exit poll adatok szerint - a várakozásoknak megfelelően - Zoran Milanovic volt horvát kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje és Kolinda Grabar-Kitarovic hivatalban lévő államfő, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje jut tovább a horvátországi elnökválasztás második fordulójába.

A vasárnap tartott első fordulóban, a szavazóhelyiségekből távozó választópolgárok megkérdezése alapján készült felmérés szerint az ellenzéki Milanovic a leadott voksok 29,58 százalékát, Grabar-Kitarovic pedig a 26,38 százalékát szerezte meg. A tizenegy jelölt közül ők szerezték meg a legtöbb szavazatot, ezért ők mérkőznek meg az elnökválasztás második fordulójában, amelyet január 5-én rendeznek meg.

A harmadik helyen futott be a voksok 24,10 százalékával Miroslav Skoro független jelölt, népszerű horvát énekes és üzletember.

A horvát alkotmány értelmében amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, második fordulót kell tartani.

Az elnök megbízatása öt évre szól.

A vasárnapi szavazáson valamivel több mint 3,8 millió horvát állampolgár adhatta le voksát.

A horvát országos választási bizottság (DIP) szerint délután 16.30 óráig valamivel magasabb volt részvételi arány, mint öt évvel ezelőtt. A szavazásra jogosult lakosság 38,82 százaléka járult az urnák elé, míg 2014-ben délután fél ötig ugyanez az arány 36,36 százalék volt az első fordulóban.

Az első hivatalos részeredmények 20 óra után várhatók.

Hír TV / MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!