2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Elmélyülő válságra készülhetnek Erdoganék

Hír TV

2018. július 10., kedd 08:24, frissítve: kedd 09:46

Újra gyengülni kezdett a török líra, miután kiderült, hogy Erdogan elnök a saját vejét nevezi ki pénzügyminiszternek. A múlt havi választáson teljhatalmat szerzett illiberális elnök hétfőn mutatta be az új kormányát, miután a miniszterelnök is ő lett. Törökországban tavaly óta 15 százalák körül van az infláció, és több száz cég vonta ki a befektetéseit az országból. Az új elnöki rendszerben Erdogan a jegybank döntéseit is felülbírálhatja.

Úgy szereti a török nép az elnökét, hogy virággal lepték el Erdogan limuzinját a beiktatási ceremónia előtt. Recep Tayyip Erdogan, a megalomán, ezer szobás luxuspalotája bejárata előtt vette át a totális hatalmat.

„Ma megígérjük a népünknek, hogy előrelendítjük az országot az új politikai berendezkedéssel, amit megteremtettünk. 95 éve létezik a török köztársaság és most még erősebb Törökországot, még erősebb török kormányt, még erősebb parlamentet hozunk létre” – szónokolt királyi többesben az elnök.

A még erősebb kormány és parlament sokak szerint egyszerű hazugság. Erdogan felülbírálhatja az országgyűlés döntéseit, vagy akár parlament nélkül is irányíthatja az országát, rendeletekkel. A kormány tagjait is ő nevezi ki, és a kormányprogramról is ő dönt. Beiktatása után be is jelentette, hogy a saját veje lesz a pénzügyminiszter.

A piacot egyre jobban aggasztja Erdogan illiberális berendezkedése. Amikor kiderült, hogy a veje lett a pénzügyminiszter, a török líra órák alatt 2 százalékot gyengült, miközben az értéke már most is rekordalacsony és az infláció tavaly óta 15 százalék körül van.

„Ha látunk bármilyen strukturális reformot, amikre már lassan 2 éve várunk, és Erdogan elnök hajlandó lesz feloldani a rendkívüli állapotot is, akkor a török lírára nehezedő nyomás talán csökkenni kezd. De ha nem jön gyors változás a pénzügyi szabályozásban, akkor elmélyülő válságra számíthatunk” – jósolja Muammer Komurcu pénzügyi elemző.

Az Erdogan-rezsimből már most is csak az profitál, aki részt vesz a nemzeti együttműködésben. 160 ezer ellenzéki van börtönben a politikai nézetei miatt, és Erdogan az új ciklust is tömeges tisztogatással ünnepelte, több ezer rendőrt, közalkalmazottat és néhány újabb újságírót is rács mögé küldött, arra hivatkozva, hogy terroristákat támogatnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!