2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Elmarad a kereskedelmi háború, Kína kész több amerikai terméket venni

Hír TV

2018. május 20., vasárnap 17:03, frissítve: vasárnap 17:54

Nem lesz kereskedelmi háború az Egyesült Államok és Kína között, erről állapodtak meg a két ország gazdasági vezetői, de konkrét lépéseket egyelőre nem jelentettek be. Kereskedelmi háborúval Donald Trump fenyegetőzött, az amerikai kereskedelmi deficit miatt. Kína most azt ígéri: több amerikai terméket és szolgáltatást fognak vásárolni.

Amerika és Kína 2 hete kezdett tárgyalni a kereskedelmi háború elkerüléséről. Pünkösdvasárnap jelentették be, hogy nem lesznek újabb büntetővámok és korlátozások.

„Kína és az Egyesült Államok két hatalmas gazdaság, számtalan kereskedelmi kapcsolattal. Nem tehetünk mást, mint hogy együttműködünk, és ha felmerülnek vitás kérdések, azokat közösen megoldjuk” – mondta Lu Kang, kínai külügyi szóvivő.

A vitás kérdés az amerikai kereskedelmi deficit. Az Egyesült Államok 335 milliárd dollárral többet vásárol Kínától, mint Kína Amerikától. Donald Trump a mérleget mínusz 200 milliárdra csökkentené. Ezért is vetett ki büntetővámokat kínai termékekre, bár ezeket még nem léptették életbe. A kínai kormány most azt ígéri, az eddiginél sokkal több amerikai árút vásárolnak majd.

„Az energiahordozók importja az egyik olyan szektor, amiben Kína bővíteni kénszerül. Többféle beszerzési forrásra és többféle energiahordozóra van szükség. A kínai energiaszektor modernizációjára is nagy szükség van, ami szintén tengerentúli beruházók megjelenését jelentheti” – mondta egy kínai olajipari szakértő.

A kínai vezetés mezőgazdasági reformot is tervez, ami megkönnyítené az amerikai cégek megjelenését. A legfontosabb változás a bankszektorban indul: fokozatosan feloldják azokat a korlátozásokat, amelyek arra vonatkoztak, hogy egy kínai bankban mennyi külföldi pénz lehet. Egyúttal előkészítik külföldi bankok és biztosítók megjelenését Kínában.

„A kínai bankfelügyelet mostanában kezdett olyan reformokba, hogy feloldják a bankokra és pénzügyi szolgáltatókra vonatkozó külföldi tőkekorlátozásokat. Így még több külföldi befektetőt akarnak az országba csábítani. A felügyelet kijelentett célja, hogy fokozzák a versenyt és ezzel élénkítsék a piacot. Emellett a top kategóriás kínai részvényekkel való külföldi kereskedelem szabályait is kezdik lazítani” – mondta egy hongkongi közgazdász.

Az olajipari, mezőgazdasági és pénzügyi reform a kínai kommunista párt régi terve, nem az amerikai kereskedelmi háború megelőzése miatt döntöttek róluk. A kínai-amerikai közös nyilatkozatban konkrét intézkedések tervei nem szerepelnek, és arra sincs utalás, hogy mi lesz a még nem életbe léptetett büntetővámokkal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!