2021. június 13.,
vasárnap, Antal, Anett napja

Ellenőrzése alá vonta Líbia nyugati részét a nemzetközileg elismert kormány

Hír TV

2020. június 6., szombat 10:14

Véget ért a líbiai főváros több mint egy éve kezdődött ostroma. A nemzetközileg elismert kormány hadserege visszaszorította Halifa Haftar tábornok csapatait. Az Európai Unió továbbra sem képes érdemben befolyásolni a 2011 óta tartó polgárháború menetét. Egyelőre nem világos, hogy az Afrikából Európába irányuló migrációt befolyásolja-e a kormányerők sikere.

A nemzetközileg elismert líbiai nemzeti egységkormány erői visszaszorították az ország keleti részét és a Líbiai Nemzeti Hadsereget irányító Halífa Haftar tábornok katonáit.

Szerda óta az egységkormány csapatai előbb elfoglalták a 2014 óta nem üzemelő tripoli nemzetközi repülőteret, majd a kezükre került egész Tripoli az elővárosokkal együtt, végül pedig elfoglalták Tarhúnát is.

Ezzel az észak-afrikai ország nyugati részén a török támogatást élvező kormányerők kiszorították utolsó állásaikból az oroszok által segített lázadókat. Oroszország mellett az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom is Haftart támogatja.

A líbiai kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy addig folytatják a harcot, amíg az ellenséget teljesen le nem győzik és az ellenállást fel nem számolják. Recep Tayyip Erdogan pedig felszólította a Líbiában érdekelt országokat, hogy akadályozzák meg, hogy Halífa Haftar illegálisan értékesítse azt a kőolajat, amely a líbiaiakat illeti meg.

Az ország keleti részét továbbra is Haftar erői ellenőrzik valamint olyan déli területeket is uralmuk alatt tartanak, ahol számos értékes olajmező található.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után süllyedt káoszba. Azóta számos milícia vetélkedik egymással a hatalomért.

A zavaros helyzetet az embercsempészek is kihasználják. Fekete-afrikaiak százezreit indították útra a líbiai partokról Európába, az olasz kikötők felé.

Az Európai Unió mindmáig nem talált megoldást arra, hogyan lehetne megállítani az illegális bevándorlók tömegeit. A líbiai kormányerők mostani sikere sem jelenti azt, hogy belátható időn belül megszűnne, vagy jelentősen csökkenne az Európába irányuló migráció.

Hír TV