2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Elkezdődött a velencei karnevál

Hír TV

2018. január 29., hétfő 10:51, frissítve: hétfő 11:31

Elkezdődött a hétvégén a velencei karnevál, amely a legnagyobb szabású rendezvény Európában. A 11. század óta rendezik meg, idén hárommillió turistát várnak.

Vízicirkusszal kezdődött a kéthetes ünnepség Velencében. A rendezők szerint idén Federico Fellini olasz filmrendező munkája inspirálta a többórás megnyitót: kötéltánctól fényjátékon át egy teljes színpadi előadásig. Természetesen minden a vízen vagy afölött játszódott.

A velencei karnevál a legrégibb hasonló rendezvény a világon, már a 11. század óta megrendezik. Eredetileg azért ez lett az időpont, hogy a húsvétot megelőző 40 napos böjt előtt vigadni lehessen.

A karnevál részeként mindennap gondolaversenyek és álarcos felvonulások vannak.

Gyönyörű a karnevál, nekem az álarcok és maszkok a kedvenceim, a város pedig nagyon jó díszlet az egészhez – mondta egy olasz turista.

A velencei karnevál miatt minden évben hárommillió turista jön a városba. Velence hagyományosan nem valami turistabarát város, kitiltották például a gurulós bőröndöket, de ilyenkor a helyieknek is természetes, hogy megtelik a város.

Van sok karnevál a világon, de a legszebb a velencei szerintem. Jó hírverés Olaszországnak, erre igazán büszkék lehetünk. Barátságos hangulat van, szépek a ruhák, és egy-egy órára valaki más bőrébe bújhatunk – mondta egy olasz turista.

A karnevál egyik alapgondolata a középkor óta az egyenlőség, tehát hogy gazdagok és szegények, helyiek és idegenek elvegyülhetnek egymással, az álarcok mögött pedig nem derül ki, hogy ki kicsoda. A maszkkészítésnek a 13. század óta saját mesteremberei vannak.

Régóta az az álmom, hogy eljöjjek ide, mert sokszor hallottam, hogy jól néz ki, de nem gondoltam, hogy ennyire. Velence pedig fantasztikus hely, kedves emberekkel – mondta egy orosz turista.

A velencei karnevál idén február 13-ig tart.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!