2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Külföld

Elindult a Zelenszkij-show

Nem akármilyen antréval köszönt be az ukrán politikai életbe Volodimir Zelenszkij. Az elnökválasztás második fordulójában 73 százalékos támogatottsággal győztes humorista-showman hivatalos elnöki beiktatása után bejelentette, feloszlatja a kijevi törvényhozást, távozásra szólította fel a főügyészt, a titkosszolgálat főnökét, a védelmi minisztert. Legfontosabb céljának ugyanakkor a kelet-ukrajnai vérengzés beszüntetését nevezte.

  • Elindult a Zelenszkij-show

Volodimir Zelenszkij a kormány tagjainak is üzent, tőlük is várja a felmondásokat. Szerinte nem lehet örökké kifogás az általános pénztelenség; aki csak erre tud hivatkozni, annak át kell adnia a helyét másnak.

Mindeközben konkrét követeléseket is megfogalmazott. A parlamenttől azt kérte, haladéktalanul fogadjanak el három törvényt: a képviselők mentelmi jogának megszüntetéséről, a törvénytelen vagyonosodás büntethetőségéről és a választási törvény módosításáról. Zelenszkij azt szeretné, ha az eddigi vegyes választási rendszert nyílt pártlistás szavazás váltaná fel.

A Petro Porosenkót váltó új elnök ma találkozik a parlamenti frakciók vezetőivel, s ezt követően ígéri a parlament feloszlatásáról szóló rendelet kihirdetését. Elviekben október 27-én következtek volna a törvényhozási választások, de így akár már július második felében sorra kerülhetnek.

Elsődleges feladatának azonban a donbászi tűzszünetet tekinti az új ukrán elnök. Akárcsak a kampány során, most is leszögezte: a béke érdekében kész bárkivel tárgyalni.

Hajlandó akár kockára tenni azt is, hogy zuhan a népszerűsége és akár elveszti elnöki posztját. Első lépésnek az Oroszország által fogva tartott katonák kiszabadítását nevezte meg, azután a krími és Donyec-medencei területek visszaszerzését. Szavai szerint mindent meg kell tenni azért, hogy az ideiglenesen megszállt területeken élők ukránoknak érezhessék magukat.

Arról is szólt, hogy kész állampolgárságot adni mindazoknak, akik ukrán származásúak, s vállalják gyökereiket, éljenek bárhol is a világban, akár Ausztráliában, akár Amerikában vagy bármelyik kontinensen is.

Felszólította az állami hivatalnokokat, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően ezentúl a szobáikban ne lógjon ott az államfő portréja. Helyette inkább a gyermeküké legyen ott, s amikor fontos döntést hoznak, a képre tekintve gondolkodjanak el, vállalni tudják-e döntésükért a felelősséget, képesek-e gyermekeik szemébe nézni.

Elemzők egyetértenek abban, a parlament feloszlatása annyira nem meglepetés, várható volt az új elnöktől, már csak azért is, mert jelenleg semmilyen támogatottsága nincs a törvényhozásban, az a leköszönt elnök befolyása alatt áll.

Egy előre hozott választáson az új elnök pártja, a Nép Szolgája nevű formáció szerezheti a legtöbb voksot. A Petro Porosenko Blokk képviselője, Olekszandr Csernenko szerint nincs semmilyen jogi alapja a törvényhozás feloszlatásának.

Viktória Szju­mar népfronti képviselő szintén szkeptikusan viszonyult a bejelentéshez. A többi frakció részéről megszólalók tudomásul vették az új helyzetet, és jelezték, nekiállnak a választásokra való felkészülésnek. Elemzők szerint kérdéses, hogy jogi aspektusból nem próbálják-e meg majd szabotálni az előre hozott választásokat azon politikai erők, melyeknek az nem érdekük.

A központi választási bizottságban viszont azt mondták, amint az új államfő hivatalosan is kihirdeti a parlament feloszlatását, semmilyen bíróság nem akadályozhatja meg az előre hozott választásokat.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!