2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Elindította a szíriai kurdok elleni hadműveletet a török hadsereg

Hír TV

2018. január 20., szombat 19:44, frissítve: szombat 21:11

Török vadászgépek bombázzák a kurdok állásait Szíria északi részén, Afrín tartományban, amelyet lassan hat éve ellenőriznek a szíriai kurd erők. A háború sújtotta országban Törökország akkor nyitott új frontot, amikor az Iszlám Államot már sikerült elűzni Szíriából, és végre a kormány és az ellenzék is hajlandó tárgyalni egymással.

A hadművelet az egyébként a béke jelképeként ismert Olajág nevet kapta, és a török elnök szerint azért van rá szükség, mert a szíriai kurdok valójában terroristák, akik együttműködnek a törökországi kurd felkelőkkel.

„El fogjuk törölni a föld színéről ezeket a mocskos terroristákat, akik le akarják rohanni a hazánkat. Lépésről lépésre haladunk, egészen az iraki határig” – üzente Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Ha Afín elesik, a törökök és az általuk támogatott erők egy 200 kilométeres, egybefüggő folyosót ellenőrizhetnek Szíria északi részén. Ehhez pedig még a szír felkelők segítségét is igénybe veszik.

A helyzetet bonyolítja, hogy a szíriai kurdok az Egyesült Államok katonai szövetségesei, és Washingtonnak komoly tervei vannak velük: egy 30 ezer fős határvédelmi erőt akar belőlük felállítani, hogy megakadályozzák az Iszlám Állam visszatérését Szíriába – a török hadműveletnek ez az amerikai bejelentés volt a közvetlen kiváltó oka. Erdogan elnök úgy reagált a lépésre, hogy Washington egy terrorista hadsereget hoz létre, amelyet Törökország el fog pusztítani.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!