2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Elhunyt Valíd Moallem szíriai külügyminiszter

Meghalt Szíria vezető diplomatája, az ország külügyminiszeri posztját 14 éven át betöltő Valíd Moallem - jelentette hétfőre virradó éjszaka a szíriai állami televízió.

  • Elhunyt Valíd Moallem szíriai külügyminiszter

Halálának okáról nem számoltak be, de a 79 éves politikus évek óta rossz egészségi állapotban volt szívproblémái miatt.

Moallem, akit 2006 óta volt Szíria külügyminisztere és miniszterelnök-helyettesként is szolgált, rendíthetetlen védelmezője volt a békés tüntetőkkel szemben Bassár el-Aszad elnök által 2011-ben végrehajtott véres leszámolásnak, amely évtizedes polgárháborúba taszította az országot.

A veterán diplomata szerepet játszott abban, hogy Szíria egyre szorosabb kapcsolatot épített ki Iránnal és Oroszországgal, amelyek segítettek megszilárdítani Aszad uralmát és lehetővé tették, hogy az autoriter elnök visszaszerezze a lázadók ellenőrzése alá került tartományokat.

Szíriában csaknem egy évtizede, 2011 márciusában robbant ki polgárháború, miután Aszad brutálisan leverte a családja uralmának megdöntését követelő tüntetéseket. Moallem az amerikai kormányzatot és a Nyugatot vádolta az országban kibontakozott felkelés szításával, a lázadókat pedig terroristáknak bélyegezte egy olyan konfliktusban, amely máig több mint 120 ezer halálos áldozatot követelt és szíriaiak millióit kényszerítette menekülésre.

A külügyi pályafutását 1964-ben kezdő Valíd Moallem több országban is szolgált diplomataként. 1990 és 1999 között ő volt Szíria washingtoni nagykövete és ez idő alatt részt vett a szíriai-izraeli béketárgyalásokon. 2005-ben nevezték ki külügyminiszter-helyettessé, egyúttal megbízták a Rafik Haríri libanoni miniszterelnök meggyilkolása nyomán kialakult válság kezelésével. A 2006-ban elfoglalt külügyminiszteri posztot haláláig betöltötte.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!