2022. 08. 17. Szerda Jácint napja
Jelenleg a TV-ben:

Mozaik

Következik:

Napi aktuális 10:30

Külföld

Elhunyt Valíd Moallem szíriai külügyminiszter

Meghalt Szíria vezető diplomatája, az ország külügyminiszeri posztját 14 éven át betöltő Valíd Moallem - jelentette hétfőre virradó éjszaka a szíriai állami televízió.

  • Elhunyt Valíd Moallem szíriai külügyminiszter

Halálának okáról nem számoltak be, de a 79 éves politikus évek óta rossz egészségi állapotban volt szívproblémái miatt.

Moallem, akit 2006 óta volt Szíria külügyminisztere és miniszterelnök-helyettesként is szolgált, rendíthetetlen védelmezője volt a békés tüntetőkkel szemben Bassár el-Aszad elnök által 2011-ben végrehajtott véres leszámolásnak, amely évtizedes polgárháborúba taszította az országot.

A veterán diplomata szerepet játszott abban, hogy Szíria egyre szorosabb kapcsolatot épített ki Iránnal és Oroszországgal, amelyek segítettek megszilárdítani Aszad uralmát és lehetővé tették, hogy az autoriter elnök visszaszerezze a lázadók ellenőrzése alá került tartományokat.

Szíriában csaknem egy évtizede, 2011 márciusában robbant ki polgárháború, miután Aszad brutálisan leverte a családja uralmának megdöntését követelő tüntetéseket. Moallem az amerikai kormányzatot és a Nyugatot vádolta az országban kibontakozott felkelés szításával, a lázadókat pedig terroristáknak bélyegezte egy olyan konfliktusban, amely máig több mint 120 ezer halálos áldozatot követelt és szíriaiak millióit kényszerítette menekülésre.

A külügyi pályafutását 1964-ben kezdő Valíd Moallem több országban is szolgált diplomataként. 1990 és 1999 között ő volt Szíria washingtoni nagykövete és ez idő alatt részt vett a szíriai-izraeli béketárgyalásokon. 2005-ben nevezték ki külügyminiszter-helyettessé, egyúttal megbízták a Rafik Haríri libanoni miniszterelnök meggyilkolása nyomán kialakult válság kezelésével. A 2006-ban elfoglalt külügyminiszteri posztot haláláig betöltötte.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!