2019. augusztus 18.,
vasárnap, Ilona napja

Elhuny Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár

Hír TV

2018. augusztus 18., szombat 11:53, frissítve: szombat 19:22

80 éves korában egy svájci kórházban elhunyt Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár. A ghánai diplomata 1997 és 2006 között szolgált a világszervezet vezetőjeként. Kofi Annan és az ENSZ 2001-ben Nobel-békedíjat kapott a HIV és a nemzetközi terrorizmus ellen vívott harcáért.

Ma reggel jelent meg Kofi Annan Twitter-oldalán, valamint a nevével fémjelzett alapítvány honlapján a halálhírt tudató közlemény. A család közölte, Kofi Annan rövid ideig tartó betegség után a svájci Bern egyik kórházában szombat hajnalban elhunyt. Betegágya mellett ott volt utolsó perceiben második felesége és három gyermeke.

„Olyan sármja és intellektusa volt, amelyet nagyon nehéz lesz pótolni. A világ több konfliktusának rendezésében oroszlánszerep volt, elsősorban saját pátriájában, Afrikában” – nyilatkozta Ravina Shamdasani, az ENSZ emberi jogi főbiztosságának szóvivője.

Kofi Annan volt az ENSZ első és eddig egyetlen afroamerikai főtitkára. 2001-ben Nobel-békedíjjal jutalmazták a világszervezet megújításáért és az AIDS elleni nemzetközi küzdelem vezetésében játszott szerepéért.

Tíz éven keresztül, 1996 és 2006 között, két ciklus erejéig állt az ENSZ élén. Sikerei között említik, hogy 1998-ban sikerült meggyőznie Szaddám Huszein iraki elnököt, hogy beengedje a nemzetközi fegyverzetellenőreit, így el tudta odázni az amerikai katonai beavatkozást.

Karrierdiplomata volt, a ghánai származású fiatalember a bostoni MIT egyetemen diplomázott vezetési ismeretekből, és azonnal, 1962-ben az ENSZ-ben helyezkedett el. Főtitkári csúcspozíciója előtt végigjárta a karrierlétrát, a világszervezet különmegbízottja volt 1990-ben Irakban, a 90-es évek közepén pedig Boszniában.

2006 után közvetítést vállalt Kenyában a kormány és az ellenzék között, 2012-ben az ENSZ szíriai különmegbízottjaként tevékenykedett. Utolsó éveit azonban csendességben, elvonultan, Genf közelében töltötte. Kofi Annan 80 éves korában hunyt el.