2020. november 28.,
szombat, Stefánia napja

Elgázolt rendőrök, fenyegetések, bandaháborúk Franciaországban

2020. május 27., szerda 23:11

A bűnözőket a karantén sem tartotta vissza, a kijárási tilalom megszűnésével azonban még jobban megugrott a bűnesetek száma: rendőröket gázolnak el, egyre több városban van bandaháború, míg egy arab férfi egy vonaton késsel a kezében fenyegetőzött – számolt be róla a V4NA Hírügynökség.

Franciaországban mindennaposak a különböző erőszakos bűncselekmények, már a koronavírus miatti karantén alatt is lehetett hallani rendőrök elleni támadásokról, most azonban, hogy megszüntették a kijárási tilalmat, új lendületet vett a bűnözési hullám – olvasható a V4NA Hírügynökség honlapján.

Az ország déli részén lévő Montpellier-ben egy erősen ittas és kábítószer hatása alatt álló sofőr szándékosan hajtott a rendőrök közé, akik egy korábbi lövöldözésnél helyszíneltek. Az autóban a sofőrön kívül még két utas volt, ők szintén alkohol és drog hatása alatt álltak. A gázoló autó utasai folyamatosan filmezték a rendőri intézkedést, közvetlenül azelőtt is ment a felvétel, hogy belehajtottak hátulról a rendőrökbe. A baleset következtében az egyik rendőr sípcsonttörést szenvedett, a gázolókat pedig letartóztatták, a vád ellenük emberölés kísérlete.

Nem ez volt az egyetlen rendőrök ellen irányuló gázolás az utóbbi időben Franciaországban, május 16-án egy városi rodeónál intézkedő rendőrt gázolt el egy motoros, aki egy csoportos városi rodeóban vett részt. Az elgázolt rendőrnek eltört a csuklója és belső sérülései is voltak.

Mulhouse-ban egy kiskorú sofőr nem állt meg az őt igazoltatni szándékozó rendőröknek, azok üldözőbe vették, végül szándékosan nekiment három rendőrautónak. Egy rendőr könnyebben megsérült, a sofőrt és szintén kiskorú utasát pedig őrizetbe vették.

A francia rendőröknek azonban nem csak a száguldozó autósok okoznak fejfájást, a Párizs és Nizza között közlekedő TGV-n egy 33 éves férfi késsel hadonászott és arab nyelven fenyegette az utasokat, miközben „Allah Akbar” kiáltásokat hallatott és a terrorizmust méltatta. A férfi szemtanúk elmondása alapján már korábban is kötekedett, a touloni vasútállomáson cigarettát kért egy másik utastól, de az nem adott neki, ezért elkezdett fenyegetőzni, majd előrántott egy 10 cm-es pengéjű kést és felszállt a vonatra. A rendőröket értesítették a történtekről, így a férfit végül Saint-Raphaël város vasútállomásán, Var megyében sikerült letartóztatniuk. Megtalálták nála a kést és kábítószert is. A férfi, aki egyébként nem ismeretlen a hatóságok előtt, rendkívül zavartan viselkedett, sértegette az ügyvédjét, a rendőrségen pedig levizelte a matracát és saját ürülékével kikente a cellája falát. Fegyveres fenyegetéssel, tiltott fegyverviseléssel és kábítószer birtoklással vádolják, az esetről az actu17.fr számolt be.

Egyre gyakoribbak a bandaháborúk is, Franciaországban az Hauts-de-Seine megyében lévő Bagneux településen mintegy harminc helyi fiatal verekedett össze az uszoda előtt, az esetről a Le Parisien napilap számolt be. A fiatalok gyorsan menekülőre fogták, amikor megérkeztek a rendőrök, egy 16 éves kamasz kivételével, akinek szúrt sebek voltak az oldalán és a hátán. Kisvártatva egy másik tinédzser is megjelent, mellkasi fájdalmakra panaszkodva, az ő sérüléseit feltehetően gumilövedék okozta. Szemtanúk elmondása szerint önvédelmi fegyvereket használtak a fiatalok, akik két helyi rivális bandához tartoznak.

Belgiumban is volt egy nagy tömegverekedés, az ország déli részén lévő Charleroi-ban két roma klánhoz tartozó mintegy ötven fő esett egymásnak a nyílt utcán, feltehetően családi vita miatt. Három ember, köztük egy rendőr is megsebesült az intézkedés során, négy személyt őrizetbe vettek, egyikük esetében a bíróság elrendelte a letartóztatást, mert fejsze volt nála, azzal verekedett – írja a 7sur7.be.

V4NA