2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Ukrajna szerint Oroszorszság háborút akar

Növelte katonáinak számát Oroszország az ukrán határnál. A térségbe vadászgépeket és ballisztikus rakétát is telepítettek. Kijev a Nyugattól vár segítséget.

  • Ukrajna szerint Oroszorszság háborút akar

Növelte katonáinak számát Oroszország az ukrán határnál. A térségbe vadászgépeket és ballisztikus rakétát is telepítettek. Kijev a Nyugattól vár segítséget.

A Föderáció elnöke eközben leszögezte, Moszkva megvédi érdekeit. Vlagyimir Putyin úgy fogalmazott, "akik provokációt szerveznek Oroszország ellen, úgy meg fogják bánni, ahogyan már régóta nem bántak meg semmit".

Folyamatosan érkeznek az orosz csapatok az ukrán határhoz. Oroszország 2 hét alatt megduplázta katonáinak számát a térségben.

A műhold felvételeken jól látszik, hogy a területre vezényeltek több vadászgépet, páncélos járműveket és harci helikoptereket. Emellett ballisztikus rakétát is telepítettek, és egy katonai kórházat is felállítottak.

Becslések szerint mintegy 120 ezer katona lehet jelenleg az ukrán határ közelében, számukat pedig várhatóan növelni fogja a Kreml. Egyes szakértők szerint Oroszország 2 héten belül offenzívát indíthat.

Moszkvára több ország is próbál nyomást gyakorolni. Vlagyimir Putyin elnököt az Európai Unió, Angela Merkel német kancellár és a NATO is felszólította, hogy hagyjon fel az erőfitogtatással. A Nyugat emellett támogatásáról biztosította Kijevet.

Az orosz elnök is hallatta a hangját. Vlagyimir Putyin a parlament 2 házához intézett éves üzenetében azt mondta, Moszkva megtalálja a módját annak, hogy megvédje érdekeit, ha más országok megtagadják a párbeszédet.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA igazgatója szerint az orosz csapatösszevonások célja az ukrán kormány megfélemlítése, egyben egy üzenet a Biden-adminisztrációnak.

Az amerikai elnök által vezetett kabinet jelezte, hogy egy esetleges orosz támadás esetén kész katonai segítséget nyújtani Kijevnek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az interneten üzent Vlagyimir Putyinnak. Találkozóra hívta a feszültséggel terhelt Donbasz-régióba, hogy a 2 ország közötti konfliktusról tárgyaljanak.

Elemzők szerint Moszkva szándéka továbbra sem világos. A Kelet-Ukrajnában élő szeparatisták szerint a konfliktust valószínűleg békés úton rendezik majd a felek.

Mások pedig úgy vélik, hogy az Ukrajnával való tárgyalást, kizárólag egy erős pozícióból lehet megkezdeni, így a csapatösszevonásokat egyelőre érthető, hogy Kijev megfélemlítésként éli meg.

 

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!