2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:20

Életfogytiglant kapott Mladic

Hír TV

2017. november 22., szerda 12:08, frissítve: szerda 15:30

Életfogytiglant kapott a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic a hágai Nemzetközi Törvényszéken. Az ítélet kihirdetése előtt, a szünetben rosszul lett a volt boszniai szerb parancsnok; ügyvédje védence magas vérnyomására hivatkozva az ítélet elnapolását kérte, amit elutasítottak. Mladicnak vezető szerepe volt a srebrenicai mészárlásban, amelyben a boszniai szerb erők nyolcezer bosnyák férfit és fiút gyilkoltak meg 1995 júliusában.

„A vád kétrendbeli népirtást és ötrendbeli emberiesség elleni bűncselekményt, vagyis üldözést, gyilkosságot, kivégzést, kitelepítést és akaraton kívüli elszállítást állapított meg” – közölte a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék tanácselnöke, Alphons Orie.

A vádak ismertetése közben a volt boszniai szerb parancsnok szünetet kért. A bíró ötperces szünetet rendelt el, amely háromnegyed órásra nyúlt. A hetvennégy éves Mladic rosszullétre panaszkodott, ügyvédje pedig az ülés elnapolását kérte védence magas vérnyomására hivatkozva. A bírói testületet azonban ez nem hatotta meg, elutasította a kérelmet, mire a Balkán mészárosának is nevezett egykori parancsnok felállt, és kiabálni kezdett.

Ideges vagyok, mert amiket mondott, az mind hazugság. B*ssza meg a bíróság! Minden hazugság, amit mondott! – kiabálta Mladic. Állítása szerint még az ázsiai és az afrikai háborúkat is a nyakába akarják varrni, de nem tudta befejezni mondandóját, a kiabálás miatt kivezették a teremből, az ítélethirdetés nélküle folytatódott. A törvényszék tizenegyből tíz vádpontban találta bűnösnek, egyedül a népirtás vádja nem állt meg.

E bűnök elkövetése miatt a kamara Ratko Mladic urat életfogytiglani börtönbüntetésre ítéli – jelentette ki Alphons Orie.

A Nemzetközi Törvényszék fennállása alatt 161 ember ellen emelt vádat a volt Jugoszlávia területén 1991 és 2001 között elkövetett bűnök miatt. Eddig 154 esetben született ítélet. A fellebbezéseket leszámítva Mladicé volt az utolsó ügy, amelyet a törvényszék tárgyalt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!