2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Élesen bírálta a pápa bulgáriai látogatását a bolgár ortodox egyház egyik metropolitája

Élesen bírálta Ferenc pápa bulgáriai látogatását Nyikolaj plovdivi metropolita - közölte a Kathpress katolikus hírügynökség kedden a sofiaglobe.com helyi hírportálra hivatkozva.

  • Élesen bírálta a pápa bulgáriai látogatását a bolgár ortodox egyház egyik metropolitája

Nyikolaj metropolita a bolgár ortodox egyház köreiben is vitatott személyiségnek számít korábbi hasonló kijelentései miatt. Az ortodox pap hétfőn, Szent György vértanú ünnepnapján beszélt erről egy misén. Azt fejtegette: a katolikus egyházfő vasárnap kezdődött szófiai látogatása szerinte "politikai aktus" volt, amelynek célja, hogy "az egyházakat Róma köré gyűjtsék, hogy ha eljön az antikrisztus, a pápa találkozhasson vele".

Megállapította, hogy a bolgár ortodox püspökök Ferenc pápát vasárnap a vatikáni állam politikai vezetőjeként fogadták, de a felekezetek hétfő esti békeimádságáról az ortodox egyház képviselői tüntetőleg távol maradtak.

"Senki sem kényszeríthet minket közös imára a pápával" - mondta tovább Nyikolaj. Hozzáfűzte, mindenki a keresztény egyházak egyesülését szeretné, de ennek a kezdeményezésnek az egyházak képviselőitől kell kiindulnia, oly módon, hogy a püspökök találkoznak és megbeszélik, miként lehet ezt megvalósítani. Kiemelte: az egyházegyesítés nem mehet végbe politikai úton, mert az a "sátán vallásához" vezetne.

A bolgár ortodox egyház vezetése, a szent szinódus, már a pápalátogatást megelőzően is jelezte, hogy nem vesznek részt közös misén a katolikus egyházfővel.

Paptársa bíráló kijelentéseit követően Antonyij, a bolgár ortodox egyház nyugat- és közép-európai metropolitája kedden védelmébe vette a pápa bulgáriai látogatását. "A jó szándék, a nyíltság és a béke üzenete érkezett hazánkba, s nyerte meg honfitársaink szívét" - mondta Antonyij metropolita, aki Ferenc pápát kísérte látogatása első napján, vasárnap a szófiai Alekszandr Nyevszkij katedrálisban. "Nem fenyegetést és ellenséget látnak szomszédjaikban az ortodox keresztények, hanem testvéreket és isten gyermekeit" - jelentette ki az ortodox pap.

Ferenc pápa a bolgár kormány meghívására érkezett a hétmillió lakosú országba. Bulgáriai látogatását követően a katolikus egyházfő május 7-én Észak-Macedóniába folytatja útját.

Hivatalos adatok szerint a hétmilliós Bulgáriában 80 ezer katolikus él. A lakosság mintegy tíz százaléka török nemzetiségű.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

A pécsi buszok járműcseréje bíróságon végződött + videó

Április 30-án hirdeti ki másodfokú határozatát a Pécsi Ítélőtábla, a buszos ügy néven ismert perben. A vádirat szerint az eredeti árnál 666 millió forinttal többért vett Pécs használt tömegközlekedési járműveket. Első fokon a vádlottakat felmentették.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!