2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Elérte a vírus francia Új-Kaledóniát, kéthetes teljes lezárás lép életbe

Először jelentettek koronavírusos fertőzötteket a Franciaországhoz tartozó Új-Kaledóniából: az eddig feltárt kilenc eset miatt kéthetes teljes lezárást rendeltek el hétfőtől a Csendes-óceáni francia területen, amelyet mostanáig teljesen megkímélt a járvány.

  • Elérte a vírus francia Új-Kaledóniát, kéthetes teljes lezárás lép életbe

A kilenc esetet a vasárnapi tömeges szűrés során tárták fel az egészségügyi hatóságok, amelyet azért rendeltek el, mert a másik Csendes-óceáni francia területen, az Új-Kaledóniától 2200 kilométerre keletre található Wallis és Futuna-szigeteken az előző nap először bizonyult pozitívnak egy helyi lakos koronavírustesztje.

Francia Új-Kaledónia, illetve Wallis és Futuna mindeddig a világ olyan ritka területeihez tartozott, ahol nem volt jelen a Covid-19, miután minden beutazónak kéthetes karanténba kellett vonulnia a számára kijelölt hotelben.

A két szigetcsoport körül egészségügyi buborék volt, és ezért szabadon is lehetett közlekedni. A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a vírus hogyan jelent meg Wallis és Futunán.

"Az első vizsgálatok szerint a páciensnél február közepén jelentek meg a tünetek, így feltételezhető, hogy január végén fertőződött meg Wallis és Futunán" - mondta Thierry Santa, Kaledónia kormányzatának vezetője.

Az első fertőzöttet súlyos állapotban kezelik a térség központjának számító Noumea kórházában.

"Egy olyan emberről van szó, aki hetekkel ezelőtt két hetet karanténban töltött, amelyet egy negatív teszt után hagyhatott el. Amikor a tünetek megjelentek nála, orvoshoz fordult, és a tesztje pozitívnak bizonyult, ez arra utal, hogy a koronavírus már terjed a szigeten" - hangsúlyozta Hervé Jonathan, Wallis és Futuna állami képviselője az AFP francia hírügynökségnek.

Thierry Santa arra kérte azokat, akik Wallis és Futunából január 25. óta tértek vissza Új-Kaledóniába, hogy azonnal vonuljanak karanténba és jelentkezzenek egy megadott telefonszámon. A kormányzó azt is bejelentette, hogy hétfőtől szigorú lakhelyelhagyási tilalom lép életbe mindenki számára azzal az egyértelmű céllal, hogy megálljon a vírus terjedése, amíg még nem késő.

A lezárás részleteit hétfőn ismertetik, de a hatóságok azt már bejelentették, hogy az iskolák bezárnak, és minden, nem létfontosságú tevékenységet betiltanak, az oltási kampányt pedig felgyorsítják a 250 ezer lakosú Új-Kaledóniában, ahol eddig 5 ezren vették fel az első dózist, és 1603-an pedig már mindkét komponensét megkapták az oltásnak.

Egy tavaly nyilvánosságra hozott tanulmány szerint Wallis és Futuna 11 ezer lakosának több mint hetven százaléka veszélyeztetettnek számít túlsúlyosság vagy cukorbetegség miatt.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!